Във връзка с преструктуриране на енергийния бизнес на холдинга, бе извършено прехвърляне на собствеността на дружествата Алфа Енерджи ЕООД, Силистра Енерджи ЕООД и Алфа Енерджи Девня ЕООД от Алфа Финанс Холдинг АД към Алфа Енерджи Холдинг ЕАД, информираха от Алфа Финанс.

Да припомним, че в началото на ноември стана ясно, че Алфа Финанс и неговото дъщерно дружество Каолин АД започват преструктуриране на бизнеса, свързан с производството на компоненти, изграждането и оперирането на соларни електроцентрали и други възобновяеми енергоизточници.

Преструктурирането цели да бъде обособена и създадена нова вертикално интегрирана холдингова структура с бъдещо наименование Соларпро Холдинг. Новата структура няма да е част от Каолин АД, а ще е в рамките и под контрола на Алфа Финанс Холдинг (АФХ). Тя ще бъде поделена на няколко основни структурни звена.

Едното звено ще бъде за производство на фотоволтаични панели и изграждане на соларни електроцентрали - сега съществуващото дружество Соларпро.

Второто ще включва производство на технологично оборудване за първото производство.

Третото звено ще обособи съществуващи и бъдещи собствени проекти за изграждане на соларни електроцентрали.

В резултат на генерираната синергия, при това преструктуриране се очаква значително съкращаване на разходите на единица инсталирана мощност, както и консолидиране на цялата добавена стойност в процеса на изграждане на фотоволтаични електроцентрали.

Очаква се Соларпро Холдинг да бъде регистриран за търговия на Българска фондова борса в близките няколко месеца, след изпълнение на съответните законови процедури. В средносрочен план, когато са налице подходящи условия, новият холдинг ще потърси финансиране от капиталовия пазар.

На акционерите на Каолин АД, което в момента притежава контролното участие в Соларпро, ще бъде предоставена възможност за замяна на акции от Каолин АД с акции от Соларпро Холдинг след регистрацията му за търговия на борсата. Тази програма ще бъде изпълнена при условия и срок, които ще бъдат определени допълнително.