Индексният фонд Алфа Индекс Топ 15, управляван от Алфа Асет Мениджмънт е с постигнатата доходност от 24.6% за първото тримесечие, фондът заема второ място според данни на БАУД за тримесечието, изпреварен едва през последната седмица на март от Статус Нови Акции заради по-доброто представяне на пазарите в Югоизточна Европа.

Алфа Индекс Топ 15 е единственият индексен фонд в България и е базиран на индекса Дневник 20, който включва 20-те водещи публични компании в България, класирани по пазарна капитализация и ликвидност, съобщават от дружеството.

Индексният фонд следва пасивна стратегия – портфейлът му следва структурата на Дневник 20, като стремежът е във всяка акция от индекса да бъде инвестирана еднаква сума. Тази пасивна стратегия намалява значително транзакционните разходи и най-вече разходите за управление на фонда, което позволява на управляващото дружество да поддържа най-ниските такси на пазара – 0.25% от нетната стойност на активите при продажба и при обратно изкупуване.

Другият фонд, управляван от Алфа Асет Мениджмънт, Алфа Индекс Имоти, който инвестира изключително в АДСИЦ (акционерни дружества със специална инвестиционна цел) за недвижими имоти, реализира доходност от 2.14% през изминалия месец.

Инвестиционната стратегия на Алфа Индекс Имоти е пасивна – фондът инвестира в тези АДСИЦ за имоти, които са най-ликвидни и най-активно търгувани, като разпределението на акциите на отделните АДСИЦ в портфейла е правопропорционално на техния акционерен капитал.