Новият договорен фонд на управляващото дружество Алфа Асет Мениджмънт, високодоходният Алфа Избрани Акции, започна да изкупува обратно дялове от сряда, 17 октомври. Интересът към фонда е значителен и само за пет дни активите му надхвърлиха необходимата по закон сума от 500 000 лв. за започване на обратно изкупуване. Към 17 октомври общата стойност на активите на фонда е 1.18 млн. лв.

Алфа Избрани Акции е третият фонд във фамилията взаимни фондове, управлявани от Алфа Асет Мениджмънт, като за разлика от другите два фонда, които залагат на пасивна инвестиционна стратегия, Алфа Избрани Акции се управлява активно.

Създаването на фонд с активна стратегия допълва отлично продуктовия портфейл на Алфа Асет Мениджмънт. Сега дружеството предлага на инвеститорите пълен пакет от фондове, така че всеки потенциален клиент може да направи избор съобразно рисковия си профил - сравнително нискорисков фонд (Алфа Индекс Имоти), индексен фонд (Алфа Индекс Топ 20) и агресивен фонд (Алфа Избрани Акции).

Алфа Избрани Акции инвестира основно в акции на компании, търгувани както на българския, така и на чуждестранни регулирани пазари, което причислява фонда към агресивните и високодоходни стратегии. Фондът възнамерява да инвестира основно в акции и права, приети за търговия на регулиран пазар в България и ЕС, както и в региона (Румъния, страните от бивша Югославия, Гърция и Турция и страните от ОНД).

Инвестициите в чужбина ще се извършват при спазване на нормативните изисквания и практиката на КФН относно чуждестранните пазари и пазарни индекси, в които е разрешено фондът да инвестира. Алфа Избрани Акции ще избира стабилни компании, които имат добър потенциал за растеж и възвращаемост. Дългогодишният опит във финансовата сфера на екипа на Алфа Асет Мениджмънт ще бъде незаменим при избора на подходящи инвестиции.

В момента Алфа Асет Мениджмънт управлява два договорни фонда – единственият индексен фонд в България, Алфа Индекс Топ 20 и първият секторен договорен фонд на българския пазар, Алфа Индекс Имоти.