Алкомет с печалба от 1 млн. лв. за 2009 г.

1078
Алкомет с печалба от 1 млн. лв. за 2009 г.

Реализираната брутна печалба на Алкомет АД - Шумен за 2009 г. е 1 млн. лв., спрямо положителен финансов резултат от 1.12 млн. лв. година по-рано, което представлява спад от 10 на сто.

Нетните приходи от продажби на продукция за 2009 г. в сравнение с 2008 г. (218.83 млн. лв.) се понижават с 27.1% до 159.6 млн. лв.

Това се дължи както на намаление количеството реализирана продукция на националния пазар, така и на по-ниската реализация на пресови изделия в резултат на кризата в строителния и автомобилния сектор.

Върху спадът също дава отражение понижението в цената на основната суровина (алуминия) и съответно намаление в цените на готовата продукция, като средната продажна цена за 2009 г. спрямо средната за 2008 г е с 21% по-ниска.

Общите разходи за дейността бележат намаление с 27.1% спрямо 2008 г. Разходите на материали намаляват с 33% и представляват 81% от общите разходи за дейността (2008 г. 88%). Техният анализ показва, че основен фактор е разходът за метал, представляващ 78% от разхода за материали.

Разхода за тон произведена продукция намаля с 24.3% спрямо 2008 г.

Алкомет прилага хеджиране, като механизъм за ограничаване на риска от промяна на пазарните цени на първичният алуминий на блок, свързани с планираните продажби и покупки, като са сключени форуърдни договори за покупко-продажба на метали на Лондонската борса.

Същевременно се прилага механизъм за застраховане, обвързан с поръчките за продажба на клиентите на готовите изделия. Използва се кръстосан валутен курс за хеджиране на риска от промяна на валутния курс. В резултат намаляха с 50.2% отрицателните рaзлики от промяната на валутните курсове спрямо 2008 г.

Цената на първичния алуминий, като основен разход за материали и основна суровина за производството на Алкомет, през последното тримесечие бележи тенденция към увеличение от около 19.43% на Лондонска метална борса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg