Най-голямата италианска енергийна компания Enel води преговори с за продажба на нейната топлоелектрическа централа в България.

Преговори за 908-мегаватовата "Марица изток 3" се водят с американския инвестиционен фонд Contour Global и с руския държавен енергиен холдинг ИнтерРАО, предаде Ройтерс. Enel притежава 73% от централата, останалият дял е на НЕК.

"Има две маси за преговори, една с американския " Contour Global и друга с руския ИнтерРАО", посочи пред Ройтерс източник, пожелал анонимност, допълвайки, че срокът за сключване на сделка предстои да бъде уточнен.

Друг източник, информиран за подготвяната сделка, заяви, че " Contour Global преговаря с Enel през последните пет месеца и скоро се очаква да бъде постигнато споразумение.

Инвестиционната банка Lazard консултира Contour по продажбата, твърди източникът.

Enel, която е най-задлъжнялото енергийно дружество в Европа, не пожела да коментира разпространената информация, отбелязва Ройтерс.

Представител на Contour Global, който е специализиран в бизнеса с електроенергия и районно отопление, не бил открит за коментар.

През ноември ИнтерРАО обяви, че е предложила да придобие българските активи на Enel в замяна на някои от собствените си активи в Русия, припомня Ройтерс.

Източник: БТА