Акциите на Facebook са поскъпнали с 15% за годината и 25 на сто за последните 12 месеца. За сравнение, акциите на компаниите от S&P500 са добавили 6% от началото на 2016 г.

Книжата на социалната мрежа затвориха на цена от 121 долара за брой в петък, като остават на точно 1.20 долара от рекордната си цена от 122.20 долара.

Анализаторите от BTIG Securities обаче намалиха оценката на компанията от Buy на Hold, след като книжата преминаха таргета им от 117 долара за брой.

Социалната мрежа трябва да обяви резултатите си за второто тримесечие на 2016 г., а очакванията на анализаторите са за ръст в приходите от над 48 на сто спрямо година по-рано.

Именно това е и притеснението на BTIG Securities. Според анализаторите от компанията „очакванията са прекалено високи“.

След преминаването на границата от 117 долара тя бързо завзе и територията на 120-те долара за брой. „При положение че Facebook не надмине анализаторските очаквания, цената на книжата на социалната мрежа могат много бързо да поевтинеят“, предупреждават още анализаторите.

Ако това не се случи през настоящото тримесечие, то страховете остават за идните месеци на годината.

От листването си на борсата на 18 май 2012 г. акциите на Facebook са донесли на инвеститорите 218% доходност. Дали този впечатляващ ръст от последните четири години ще продължи?