Анкета: Броят на компаниите в SOFIX да е статичен

1348
Анкета: Броят на компаниите в SOFIX да е статичен

Мнозинството (70%) от включилите се в анкетата на БФБ за борсовите индекси смятат, че би било по-добре, ако броят на компаниите в индекса SOFIX е статичен, както при повечето индекси на сини чипове. Това се чете в съобщението на БФБ, в което от борсата са обобщили резултатите от приключилата на 18 юни анкета.

По 38% от тях са на мнение, че оптималният брой на дружествата в SOFIX трябва да е или 10, или 15. Други 24 на сто смятат, че би трябвало да се запази сегашния брой компании - 20.

Един от отговорилите е конкретизирал, че би било дружествата в SOFIX да отразяват максимално икономическите сектори в България, без значение какъв е конкретният брой включени емисии в него.

Над 60% от анкетираните са отговорили, че според тях са необходими промени по отношение на съществуващите критерии за включване на компании в базата на SOFIX. Близо 80 на сто от участниците са на мнение, че следва да се повиши изискването за минимален свободно търгуем обем, като има предложения за повишаване до 30 и 50%.

Преобладава мнението, че повечето миноритарни собственици биха оказвали по-голям натиск върху мажоритарните собственици и управлението на дружеството, защитавайки интереса и на дребните инвеститори. По този начин би се увеличила и ликвидността на БФБ.

Други 36.8% от анкетираните, които считат, че се налагат промени в критериите за включване на компании в базата на SOFIX, смятат, че са необходими и промени по отношение на изискванията за минимален оборот за последната една година, в посока тяхното намаляване.

Други 32% са на мнение, че са необходими промени и по линия на пазарната капитализация, а за 26% трябва да бъде променено изискването за минимален брой сделки, като отново предвид сегашната обстановка, изискванията да бъдат намалени.

По-малък е броят на анкетираните, които считат, че е необходимо да се промени изискването дадена емисия да се е търгувала поне 3 месеца на регулиран пазар, преди включването й в индекса (21%). Допълнителните коментари в тази посока са за увеличаване на периода, през който компанията се е търгувала на регулиран пазар преди да може да бъде включена в SOFIX.

Най-малка е подкрепата за промяна на изискването по отношение броя на акционерите на дружествата, влизащи в индекса - само 10.5%.

Само 50% от анкетираните са взели становище по въпроса за необходимостта от въвеждането на допълнителни критерии към емисиите в SOFIX. Основната част от тях подкрепят въвеждане на изискване за минимална обща стойност на акциите, притежание на миноритарни акционери (пазарна капитализация на свободно търгуемия обем).

Като следващ по важност критерий е посочено придържането към принципите на доброто корпоративно управление (27%). По 13% смятат, че като допълнителен критерий трябва да се въведе изискването за наличие на маркет-мейкър, или изискване за положителен финансов резултат за определен период.

Най-малка подкрепа има предложението за минимален спред между най-добрите поръчки „купува" и „продава" за определен период. Сред другите предложения (по 7.0% подкрепа) са въвеждането на определени нива на ликвидност, изчислени на средно-дневна база и раздаването на дивидент от дружествата.

Други предложения за допълнителни критерии са:

Индексът да се базира на пазарна капитализация на свободно търгуемия обем на включените емисии;

В индекса влизат първите 15 компании по капитализация на свободно търгуемия обем;

Теглото на компаниите да се изчислява, като най-тежка в индекса (тази с най-голяма капитализация на свободно търгуемия обем) да е с тегло 1. Всички останали да се изчисляват пропорционално на компанията с най-голяма капитализация. Общата сума за всички тегла да е равна на 100%, като по този начин пропорционално да се изчислява теглото на индекса;

Да има максимум две дружества от една група по смисъла на ал.1, т. 27, от ДР на ЗПФИ или които са свързани лица по смисъла на ал.1, т. 12, б. „а" - „в" във връзка с т.13 от ДР на ЗППЦК, като сборът от теглата, на които да не е повече от 1.5 единици.

Обобщените резултати от анкетата сочат, че мнозинството от участниците (73.3%) подкрепят поетапното повишаване на изискването за свободно търгуем обем на компаниите от SOFIX. Предложенията варират от 15 до 50%, като най-много поддръжници има идеята за увеличаване на свободния обем акции до 25%.

Мнозинството от анкетираните (63.3%) биха подкрепили ограничаването на влиянието върху SOFIX на компании от една икономическа група, като 31.6% от тях са посочили, че максималното тегло на една икономическа група като процент от общото тегло на SOFIX следва да е 15%. Има мнения в подкрепа границата да е 10 или 20 на сто.

Анкетата бе достъпна за участие на официалната електронна страница на БФБ в периода от 7 юни до 18 юни 2010 г., като в този срок са се включили 30 участника.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
07:06 | 26 June 2010
One of the most used world index is FTSE 100. It includes 100 companies and the London stock exchange is among the world financial markets.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg