Мнозинството (70%) от включилите се в анкетата на БФБ за борсовите индекси смятат, че би било по-добре, ако броят на компаниите в индекса SOFIX е статичен, както при повечето индекси на сини чипове. Това се чете в съобщението на БФБ, в което от борсата са обобщили резултатите от приключилата на 18 юни анкета.

По 38% от тях са на мнение, че оптималният брой на дружествата в SOFIX трябва да е или 10, или 15. Други 24 на сто смятат, че би трябвало да се запази сегашния брой компании - 20.

Един от отговорилите е конкретизирал, че би било дружествата в SOFIX да отразяват максимално икономическите сектори в България, без значение какъв е конкретният брой включени емисии в него.

Над 60% от анкетираните са отговорили, че според тях са необходими промени по отношение на съществуващите критерии за включване на компании в базата на SOFIX. Близо 80 на сто от участниците са на мнение, че следва да се повиши изискването за минимален свободно търгуем обем, като има предложения за повишаване до 30 и 50%.

Преобладава мнението, че повечето миноритарни собственици биха оказвали по-голям натиск върху мажоритарните собственици и управлението на дружеството, защитавайки интереса и на дребните инвеститори. По този начин би се увеличила и ликвидността на БФБ.

Други 36.8% от анкетираните, които считат, че се налагат промени в критериите за включване на компании в базата на SOFIX, смятат, че са необходими и промени по отношение на изискванията за минимален оборот за последната една година, в посока тяхното намаляване.

Други 32% са на мнение, че са необходими промени и по линия на пазарната капитализация, а за 26% трябва да бъде променено изискването за минимален брой сделки, като отново предвид сегашната обстановка, изискванията да бъдат намалени.

По-малък е броят на анкетираните, които считат, че е необходимо да се промени изискването дадена емисия да се е търгувала поне 3 месеца на регулиран пазар, преди включването й в индекса (21%). Допълнителните коментари в тази посока са за увеличаване на периода, през който компанията се е търгувала на регулиран пазар преди да може да бъде включена в SOFIX.

Най-малка е подкрепата за промяна на изискването по отношение броя на акционерите на дружествата, влизащи в индекса - само 10.5%.

Само 50% от анкетираните са взели становище по въпроса за необходимостта от въвеждането на допълнителни критерии към емисиите в SOFIX. Основната част от тях подкрепят въвеждане на изискване за минимална обща стойност на акциите, притежание на миноритарни акционери (пазарна капитализация на свободно търгуемия обем).

Като следващ по важност критерий е посочено придържането към принципите на доброто корпоративно управление (27%). По 13% смятат, че като допълнителен критерий трябва да се въведе изискването за наличие на маркет-мейкър, или изискване за положителен финансов резултат за определен период.

Най-малка подкрепа има предложението за минимален спред между най-добрите поръчки „купува" и „продава" за определен период. Сред другите предложения (по 7.0% подкрепа) са въвеждането на определени нива на ликвидност, изчислени на средно-дневна база и раздаването на дивидент от дружествата.

Други предложения за допълнителни критерии са:

Индексът да се базира на пазарна капитализация на свободно търгуемия обем на включените емисии;

В индекса влизат първите 15 компании по капитализация на свободно търгуемия обем;

Теглото на компаниите да се изчислява, като най-тежка в индекса (тази с най-голяма капитализация на свободно търгуемия обем) да е с тегло 1. Всички останали да се изчисляват пропорционално на компанията с най-голяма капитализация. Общата сума за всички тегла да е равна на 100%, като по този начин пропорционално да се изчислява теглото на индекса;

Да има максимум две дружества от една група по смисъла на ал.1, т. 27, от ДР на ЗПФИ или които са свързани лица по смисъла на ал.1, т. 12, б. „а" - „в" във връзка с т.13 от ДР на ЗППЦК, като сборът от теглата, на които да не е повече от 1.5 единици.

Обобщените резултати от анкетата сочат, че мнозинството от участниците (73.3%) подкрепят поетапното повишаване на изискването за свободно търгуем обем на компаниите от SOFIX. Предложенията варират от 15 до 50%, като най-много поддръжници има идеята за увеличаване на свободния обем акции до 25%.

Мнозинството от анкетираните (63.3%) биха подкрепили ограничаването на влиянието върху SOFIX на компании от една икономическа група, като 31.6% от тях са посочили, че максималното тегло на една икономическа група като процент от общото тегло на SOFIX следва да е 15%. Има мнения в подкрепа границата да е 10 или 20 на сто.

Анкетата бе достъпна за участие на официалната електронна страница на БФБ в периода от 7 юни до 18 юни 2010 г., като в този срок са се включили 30 участника.