Анкета: Спадът на БФБ ще продължи до отчетите, според 37% от гласувалите

1032
Анкета: Спадът на БФБ ще продължи до отчетите, според 37% от гласувалите

Най-често соченият отговор в анкетата на Profit.bg „Колко дълго очаквате да продължи корекцията на БФБ?“ е „до излизането на годишните отчети“. Този вариант, измежду още четири такива, бе посочен от 37% от 380 гласували.

Нека припомним, че последният законово установен ден за публикуване на финансовите резултати за компаниите изтича на 31 януари. Дотогава остават само два дена, през които вероятно ще бъде и пикът на излизането на годишните отчети, без значение дали е по време на търговската сесия или през оставащото време на денонощието.

Вторият най-сочен отговор е "запазване на негативния тренд още месец-два“, или до март. Тази възможност е маркирана от 29.2%, или от 111 човека.

Вариантът „това не е корекция, а начало на нов тренд“ е посочен от 19.5% от гласувалите в анкетата, като отговорът „задържането на тренда до лятото“ е посочен от 12.11% . Девет човека, или 3% от анкетираните, са дали най-дългосрочния във времето отговор, че "спадът на БФБ ще продължи през цялата година".

Любопитно е да направим и едно друго обобщение. Като цяло нагласата на голяма част от анкетираните клони към запазване на негативния тренд и след януари. Това доказва и сборът на хората, посочили отговорите „още месец-два“, „до лятото“ и „през цялата година“ , чийто процент е общо 44 на сто, или 167 човека.

Корекцията на БФБ, впоследствие придобила и по-сериозни размери, започна в края на октомври, след известни колебания през целия месец. Оттогава насам SOFIX загуби над 30% от стойността си, или над 588 пункта, снижавайки се от 1943.08 пункта, до вчерашните 1354.75 пункта. В резултат стойностите му се върнаха до нивата от началото на януари 2007 г.

Загубата при BG40 е от 35%, или спад от 213 пункта. Ако в края на октомври индексът е отчел 616.58 пункта, то вчера той затвори на 403.34 пункта. В резултат на негативния тренд BG TR30 и BG REIT останаха за дълго под базовите си 1000 пункта и съответно 100 пункта. След пониженията им от вторник индексите достигнаха 881.21 пункта и 98.28 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...