Двете най-големи компании производителки на мобилни телефони в света Nokia и Samsung Electronics, вчера показаха последните си конкурентни модели на iPhone, след като Apple се превърна в най-печелившата компания в индустрията на мобилните телефони.

Apple изпревари Nokia през третото тримесечие и стана производителят на мобилни телефони с най-голяма оперативна печалба в индустрията, според данни на маркетинговата компания Strategy Analytics.

Nokia обяви вчера, че е започнала продажба на своя нов модел N900, докато от Samsung Electronics съобщиха, че ще пуснат своя собствена платформа за мобилни телефони през декември. Компанията се опитва да навакса късния си старт на пазара на смартфони.

Nokia и Samsung заедно продават около 60% от всички мобилни телефони в световен мащаб, но отстъпиха част от позициите си на Apple и Research In Motion (RIM), която произвежда телефоните Blackberry.

Моделът N900 е първият телефон на Nokia с операционната система Linux Maemo, която анализаторите виждат като пътя за Nokia към възстановяване на позициите си в следващите години.

Nokia загуби част от позициите си на пазара на смартфони, но все още е най-големият производител на смартфони по брой. По този показател Samsung изостава значително от Apple, RIM и HTC Corp.

По отношение на печалбите обаче, Nokia губи съревнованието за третото тримесечие с Apple, която навлезе на пазара на мобилни телефони чак в средата на 2007 г.

Apple не обявява печалби за отделните си бизнес линии, но от Strategy Analytics са изчислили, че оперативната печалба на Apple от модела iPhone възлиза на 1.6 млрд. долара през третото тримесечие, в сравнение с 1.1 млрд. долара за Nokia.

Apple е продала 7.4 млн. iPhone-а за периода юли-септември, генерирайки продажби в размер на 4.5 млрд. долара. Nokia в същото време е продала 108.5 млн. телефона през същото тримесечие отчитайки 6.9 млрд. евро (10.36 млрд. долара) продажби, но печалбата на компанията беше повлияна от икономическия спад.