Компанията Apple обяви рекордна печалба за тримесечието, достигаща 6 милиарда долара, с приходи достигнали 26.74 милиарда през празничния сезон.

Компанията е продала 7.33 милиона таблетни компютри iPad и 16,24 милиона iPhone през последното тримесечие на 2010. Рекордните печалби бяха обявени ден след като главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс обяви, че си взема отпуска за неограничен период по здравни причини, като ще бъде заместен от Тимъти Кук.

"Имахме рекордно тримесечие с рекордни продажби на Mac, iPhone и iPad", заяви Джобс. Чистите печалби са нараснали почти два пъти спрямо 3.38 милиарда, спечелени през същия период предишната година. Главният финансов ръководител на Apple Питър Оупънхаймър предрича, че през това тримесечие приходите на компанията ще достигнат 22 милиарда.

Миналата година акциите на Apple се повишиха с 60%, като в петък се продаваха в Ню Йорк за рекордните 348.48 долара за акция. Аналитиците смятат, че Джобс оставя компанията в ръцете на компетентни мениджъри.

Източник: БГНЕС