Apple с второто си най-силно дневно представяне в историята

4823
Apple с второто си най-силно дневно представяне в историята

В сряда (27 юли) книжата на Apple отчетоха второто си най-силно дневно повишение в историята. Ръстът от 6.28 долара, или 6.5%, се нарежда само след повишението от 7.10 долара (8.2%) от 24 април 2012 г.

Повишението в рамките на вчерашната борсова сесия идва на фона на по-добрите от очакваното тримесечни резултати на компанията и по всяка вероятност потвърждава факт, които Уорън Бъфет вече знае (както в повечето случаи - преди всички нас). А това е, че вече сме наблюдавали дъното по позицията.

Вчерашният ръст също така отведе цената до тримесечен максимум. Поскъпването идва в момент, в който част от анализаторите са на мнение, че най-лошото при Apple вече е останало в миналото.

Припомняме, че по последни данни Berkshire Hathaway Inc. притежава 9.8 млн. акции от Apple към края на първото тримесечие, което означава, че само за ден Бъфет е спечелил 61.6 млн. долара, при положение че не е променил дела си в компанията. 

Акциите на Apple обаче са с около 5.5% по-ниска стойност от нивото си на затваряне от 31 март – 108.99 долара. Данните за трансакциите на Бъфет не предоставят информация за средната цена на покупка, ето защо е трудно да се изчислят моментните печалби/загуби на Berkshire.

Факт е обаче, че среднодневната цена на затваряне за последното тримесечие е 99.59 долара за акция, според данните на FactSet. През последните три месеца акциите на Apple са се търгували на нива от 92.39 и 110.42 долара, като е затваряло под вчерашната цена в 79% от случаите.

Влизането на Бъфет в позицията дойде само няколко месеца, след като друг голям интвеститор - Карл Айкън, обяви, че вече не притежава акции от технологичната компания. Последният имаше около 45.8 млн. акции, по данни към 31 декември 2015 г.

Какво трябва да се случи с акциите на Apple, за да видим нови по-високи стойности?

Книжата на компанията са далеч от рекордната си цена от 133 долара, постигната на 23 февруари 2015 г., но са и на 20% над дъното си от 90.34 долара, отчетено на 12 май тази година. При положение че видим нов ръст с около 5.3% над последната цена, или 108.41 долара, това ще е доказателство за нов бичи тренд по позицията.

Вчерашният ръст на Apple е добавил 43 пункта към сините чипове от Dow Jones, затворил вчера на минус 2 пункта. От началото на годината акциите на технологичната компания са все още на минус – 2.31 долара, или 2.2 на сто. Това води до понижение от 16 пункта в Dow Jones спрямо ръст от 1047 пункта за индикатора от началото на 2016 г.

Apple се присъединява към Dow Jones на 19 март 2015 г., а оттогава книжата са загубили 24.55 долара, отразили се на сините чипове със спад от 168 пункта, сочат още данни на FactSet.

Компанията има издадени 5.48 млрд. акции, което означава, че вчерашното повишение е добавило 34.4 млрд. долара капитализация към технолигичния гигант. По последни данни тя е 564 млрд. долара.

Общо 74% от компаниите в S&P500 имат по-ниска пазарна оценка от споменатите по-горе 34.4 млрд. долара.

Само преди часове стана ясно, че Apple вече е продала своя милиарден iPhone.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg