Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) още бави решението си за избора на метод за приватизация на държавния дял в капитала на Булгартабак-Холдинг, научи Profit.bg.

„Още няма решение за метод на приватизация", заявиха за Profit.bg от АПСК. „През февруари решението бе отложено за началото на март, но изглежда то се изтегля за средата на месеца".

Консултантът, който бе избран от агенцията да извърши пазарно проучване за нуждите на приватизацията на Булгартабак-Холдинг, цялостно консултиране и оказване на съдействие на АПСК с подготовката и осъществяването на приватизационната сделка - Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид, предаде разработките си в срок през втората половина на ноември 2010 година.

От 19 ноември съответно започна да тече и срокът от 20 работни дни, през който комисия трябваше да разгледа предоставената документация и да излезе с доклад до изпълнителния съвет.

Ситигруп бяха избрани за консултанти по сделката за Булгартабак от тогавашната Агенция за приватизация в края на февруари 2010 година, след проведен открит конкурс, в който участие взеха още Консорциум "Райфайзен инвестмънт - Камбуров", "Рънейсънс Секюритис" и Консорциум "Кей Би Си Секюритис Н.В - АД "Токушев - съдружници".

Фиксираното възнаграждение на консултанта за изготвяне на правен анализ, информационен меморандум и приватизационна оценка и организиране и поддържане на виртуална информационна зала е 1.02 млн. евро. Предвидено е още, че при успешно сключена сделка за приватизационна продажбата консултантът ще получи 1.6% от покупната цена, платими след приключването на сделката.

Структурни промени преди година, довели до сливането на Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол в сегашната Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, както и ръководните промени в АПСК доведоха до забавяне в работата на консултанта Ситигруп с няколко месеца.

Новият Надзорен съвет на агенцията одобри договора със Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид за възлагане на дейности по подготовката за извършване на приватизацията на Булгартабак-Холдинг в средата на септември.

Да припомним още, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви на 17 ноември 2010 г. следното: „...този път съм абсолютен оптимист, че продажбата ще стане, имаме здрав интерес и от стратегически, и от финансови инвеститори. Критериите ще бъдат формулирани по такъв начин, че да не пострадат приходите за държавата в държавния бюджет". Тогава той добави още, че процесът (по приватизация на Булгартабак-Холдинг - бел. авт.) се предвижда да навлезе в заключителна фаза в началото на 2011 година.

Акциите на държавния холдинг се оказаха чувствителни на подобни новини. Само в седем поредни борсови сесии (26.11.2010 - 07.12.2010 г.) капитализацията на Булгартабак нарасна с близо 30%, до 32.45 лв. за лот. Именно през втората половина на ноември видяхме и прехвърлянето на големи пакети акции по позицията.

Данните от консолидирания отчет на държавния холдинг за 2010 г. показват, че нетната печалба на Булгартабак за миналата година е 17.21 млн. лв. при 3.17 млн. лв. за 2009-та.

Продажбите в групата растат през разглеждания период с 15.6%, до 317.08 млн. лева, от които 312.01 млн. лв. са от пласирана продукция. Общо приходите на холдинга се увеличават с 13 на сто, до 336.13 млн. лв.

Активите на Булгартабак в края на миналия декември се оценяват на 558.63 млн. лв., при 646.85 млн. лв. От тях нетекущите са 213.83 млн. лв. (207.12 млн. лв. към 2009 г.), а текущите 344.8 млн. лв. (439.73 млн. лв. към 2009 г.). Промяната при текущите активи се дължи основно на изчистването на вземания от клиенти и доставчици, възлизащи по последни данни на близо 23 млн. лв., при 171.64 млн. лв. година по-рано.

Холдингът има 25.71 млн. лв. дългосрочни задължения (20.97 млн. лв. в края на 2009 г.), а текущите му пасиви се свиват за година от 270 млн. лв. на 158.63 млн. лв. Голямата разлика идва от намалението по данъчни задължение на Булгартабак от 209.32 млн. лв. на актуалните 98.25 млн. лв.

Интересното при Булгартабак-Холдинг са акумулираните от холдинга наличности, които по последни данни възлизат на 183.46 млн. лв. От тях 183.36 млн. лв. се намират в каса и по банкови сметки.

Основният капитал на компанията е 7.37 млн. лв., разпределени в същото количество ценни книжа, а собственият такъв е 328.92 млн. лева, при 313.25 млн. лева.

Мажоритарен акционер на Булгартабак-Холдинг е държавата, в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (79.83%). Друг акционер, притежаващ над 5% от капитала на държавния холдинг е КТБ, която банка държи по последна информация над 8% от капитала на компанията.

Тук е редно да споменем също така и за постановлението на МС от есента на 2009 година, с което държавните дружества се задължават да разпределят до 80% от годишната си печалба под формата на дивидент.

Днес още няма сделки на борсата с акциите на Булгартабак-Холдинг. Последната цена на затваряне по позицията от 2 март е 30.333 лв. за лот, което прави 223.47 млн. лв. пазарна капитализация на държавния холдинг Булгартабак.