Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ще предложи акции от 31 дружества за продажба на 24-я централизиран публичен търг, който ще се проведе на Българска фондова борса-София АД, съобщиха за Profit.bg от агенцията.

„Сред най-атрактивните дружества, чиито акции ще се предложат за продажба са 100% от Монтажи ЕАД; 46% от Транзитна търговска зона АД; 46.398% от Свободна зона - Пловдив АД; 33% от Фуражи АД и други", се казва в съобщението.

В рамките на търга ще бъде предложен за продажба и 10.86% от капитала на Нестле Айс Крийм България АД, собственост на Ел Би Булгарикум ЕАД, София. Дружеството е наследник на Делта България АД - водещ производител на сладолед в България. Останалите 89.14% от капитала на Нестле Айс Крийм България АД са собственост на NESTLE S.A.-Швейцария.

22 от дружествата ще се предлагат срещу непарични платежни средства.

Началната дата на предлагането на пакетите от акции на централизирания публичен търг е шестият работен ден от датата на обнародване на тръжното обявление в Държавен вестник, а крайната - 14 работни дни от обнародването.

Дружествата ще се продават на сегмент "Централизиран публичен търг" на "Приватизационен пазар" на Българска фондова борса София АД.

Монтажи ЕАД, София е утвърдена, като водеща фирма в областта на изграждането и монтажа на промишлени и енергийни проекти в страната. Дружеството разполага с недвижими имоти с обща площ 383 000 кв.м и разгъната площ на сградите 137 000 кв.м., някои разположени в по големите градове в страната. През последните години Монтажи участва в изпълнението на редица значителни обекти:

- сероочистване на димни газове и електромонтажни работи на „ТЕЦ Марица Изток 2";

- сероочистване на димни газове и изработка на метална конструкция (анкери) на „ТЕЦ Марица Изток 2";

- конструкции за метрото;

- система за складиране и подаване на въглища и варовик в ТЕЦ „Марица Изток 1";

- Изменение (поправка) на стоманени конструкции за ТЕЦ „Марица Изток 1".

Дружеството притежава сертификати, които дават възможност да участва самостоятелно в изграждането на обекти в страните от Европейския съюз. Предстои участие в реализирането на нови енергийни проекти.

Капиталът на дружеството е апортиран в Държавна консолидационна компания ЕАД, гр. София.

Минималната продажна цена на една акция е 11.67 лв.

Свободна зона - Пловдив АД, Пловдив е разположена в Северната индустриална зона - Карловско шосе в Пловдив и разполага общо с 9 233 кв.м. покрити и открити складови площи, от които 8 043 кв.м. покрити площи и 1 190 кв.м. открити складови площи.

Фирмата разполага с добре оборудвани офиси и складови площи, които биха могли да бъдат адаптирани към нуждите на всеки клиент, предлага голям спектър от услуги за фирмите-клиенти, ползващи зоната като център на своята търговска дейност.

Предмета на дейност на дружеството е организиране и осъществяване с чуждестранно участие производство на стоки и извършване на услуги на съвременно техническо и технологично равнище, търговска дейност, представителство и посредничество, банкови, кредитни и други финансови операции, застраховки и презастраховки, складиране и съхраняване на всички необходими стоки предназначени за износ, обработка на необмитени стоки за износ - сортиране, маркиране, пакетиране, разфасовка и др.

Минималната продажна цена на една акция е фиксирана на 11.00 лв.

Транзитна търговска зона АД, Варна е разположена в Южната промишлена-островна зона на Варна и разполага с административна сграда със застроена площ 204 кв.м., сграда-КПП със застроена площ 40 кв.м., външни съоръжения, складове, рампа за разтоварване на автомобили и контейнери и инженерна инфраструктура, разположени върху 12 000 кв.м бетонирана площадка.

В капитала на дружеството е внесена непарична вноска, представляваща право на собственост върху недвижим имот - частна държавна собственост, а именно: земя с площ 104 389 кв.м., във Варна, ''Южна промишлена зона - Островна зона''. Тази непарична вноска е в размер на 460 000 лв. и е внесена от държавата, представлявана от Министъра на финансите към момента на учредяването на това дружество.

Предмета на дейност на дружеството е товарене, разтоварване, претоварване и транспортна обработка на необмитени стоки, които се внасят с предназначение за износ; складиране и съхраняване на внесени необмитени стоки на чужди и наши фирми, предназначени за износ; обработка на необмитени стоки за износ - сортиране, маркиране, пакетиране, разфасовка, етикиране и други. Бъдещото развитие на дружеството предвижда изграждането на „Пристанище за обществен транспорт", като част от общата транспортна система на Област Варна и Североизточния планов район, за което дружеството е постигнало инвестиционни договорености с "ПОРТ ИНВЕСТМЪНТ ДЕВЕЛОПМЪНТ" Инк, САЩ.

Минималната продажна цена на една акция е 1 000 лв.

Информационните меморандуми (с приложенията към тях) на Монтажи ЕАД, Свободна зона - Пловдив АД, и Транзитна търговска зона могат да се разглеждат в сградата на АПСК от 9.00 до 17.00 часа всеки работен ден, от датата на обнародване на тръжното обявление в Държавен вестник до крайната дата за провеждане на централизирания публичен търг. В този срок лицата, които желаят, могат да закупят меморандумите след заплащането им в касата на АПСК.

Пълният списък с дружествата, които ще бъдат предложени в рамките на 24-ия централизиран публичен търг, може да се открие на интернет страницата на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол.