ArcelorMittal, най-големият стоманопроизводител в света, се е съгласил да плати 1.2 млрд. долара, за да придобие Кремиковци АД (

), управляван сега от Прамод Митал, според информация на Economic Times, цитирана от Bloomberg.

ArcelorMittal изниква като основен купувач за комбината, като сделката може да бъде обявена до месец, според вестника. Прамод е по-малкият брат на шефа на ArcelorMittal – Лакшми Митал.

Основен конкурент за българската стоманолеярна на ArcelorMittal е Vorskla Steel, контролирана от украинския милиардер Константин Живаго. Прамод продава 71% от фирмата, след като не успя да изпълни обещанията към инвеститорите.

Кремиковци ще използва 30 млн. евро, осигурени от ArcelorMittal за изплащане на заплати, сметки и спешни капиталови нужди, според съобщение на компанията.

ArcelorMittal също е склонен да осигури още 180 млн. долара финансова помощ, като други 500 млн. долара ще бъдат изплатени на кредитори.

Още 500 млн. долара могат да бъдат инвестирани в предприятието в следващите 5 години, след придобиването на активите след процедура на несъстоятелност, пише Reuters.

Общите задължение на Кремиковци АД към 13 декември 2007 г. са в размер на 1.67 млрд. лв.

Заемът от 30 млн. евро, отпуснат на "Кремиковци" от ArcelorMittal, е нелошо оперативно решение за дружеството, докато се смени собствеността. Това от своя страна каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Министърът оцени това оперативно решение за заема като нелошо. Има пари за функционирането на комбината, допълни Петър Димитров. Той припомни, че има още едно конкурентно предложение, което, по неговите думи, в общи линии е в същата посока.

Поискана е несъстоятелност на дружеството и оттук нататък решението е на съда, допълни министърът. Той добави, че държавата категорично ще отстоява интересите на всички държавни кредитори на комбината във връзка с процедурата по несъстоятелност, но решаващият орган няма да е тя.

Държавата през последните 5 месеца прави повече за "Кремиковци", отколкото има право да извърши, отбеляза министърът по повод предупрежденията на КТ "Подкрепа" за предстоящ протест на металурзите. Комбинатът е жив, функционира и има капацитет, повече от това не бихме могли да направим, каза министър Димитров, цитиран от БТА.