Представители на третия кандидат-купувач на комбинат „Кремиковци“ - индийската фирма с канадско участие пристигат от Индия за среща с КНСБ утре сутринта в хотел „Шератон“. Това съобщи председателят на федерация „Металици“ към КНСБ Васил Яначков, предаде БГНЕС.

Според непотвърдени данни фирмата има желание да влезе в комбината като оператор. И Арселор Митал, и Жеваго искат комбината да бъде обявен в несъстоятелност, в него да влезе фирма-оператор, след което той да бъде продаден, заяви Яначков. Александър Томов продължава да се вре и по делото, и по „Кремиковци“ по характерния за него начин, каза председателят на федерацията, без да съобщава повече подробности какво има предвид.

Според КНСБ най-добре е комбинатът да бъде даден под наем на фирма оператор, така че той да не спира работи и най-бързо да се вдигне на крака.

Това може да се извърши чрез съд при повече от един кандидати, както и чрез споразумение между държавата и държателите на облигации, които да назначат фирмата-оператор. „Кремиковци“ не се продава, хора от правителството заблуждават кандидат-купувачите вече половин година, обясни Яначков. По думите му КНСБ се опитва да обясни на купувачите, че който каквото им обещава уреждане извън закона, не е почтен човек. Решението на съда за отлагане на делото по несъстоятелност на „Кремиковци“ до известна степен удовлетворява КНСБ, но е трябвало да се вземе решение за снемане на обсъждането за неплатежоспособността на комбината, тъй като са били представени доказателство в полза на обратното.

Делото е започнато след писмо на министър Петър Димитров до Главната прокуратура, направената след това проверка в комбината не установи никакви доказателства за несъстоятелност, припомни Яначков. По закон при продажба или други процедури, свързани със собствеността на комбината, всички работници запазват работните си места и няма нужда да преподписват договори, подчерта Яначков. Според него, който купува комбината, трябва да има предвид, че дълговете му са 1,5-1,8 млрд. лв. В същото време само теренът му, която е в размер на 22 млн. кв.м и струва 50 евро на кв.м, излиза по пазарни цени над 1 млрд. евро. Той не се ангажира да каже колко са самите активи на комбината.

Относно желанието на КТ „Подкрепа“ комбинатът да бъде спешно продаден, Яначков заяви, че ако не е техническа грешка, това е гаф. Той каза, че времето за митинга на „Подкрепа“ не е било подходящо, затова КНСБ не са ги подкрепили. Той се въздържа да даде прогноза за развитието на кризата с продажбата на комбината. Но беше категоричен, че е „лошо“, ако съдебните процедури се проточат, и в случай, че съдът обяви несъстоятелност, ще минат месеци, докато всички кредитори се разберат.

По повод издаването на комплексното еко разрешително Яначков заяви, че държавата продължава да „гледа сеир“, вместо да се намеси като съсобственик. За КНСБ е важна инвестиционната и екологичната политика на новия собственик, подчерта Яначков.