Сега е най-подходящият момент за подготовката на базата и условията за търговия с деривативни инструменти на Българска фондова борса и въобще за модернизацията на пазарната структура, заяви Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София по време на конференцията „Перспективи за развитие на небанковия финансов сектор“ в София.

Това може да изглежда извън настоящия контекст на проблемите на капиталовия пазар, но сега е налице възможността на спокойствие и без бързане да се работи по тях, така че фондовият пазар и Централният депозитар да посрещнат с адекватна база потребностите на инвеститорите, когато се появи интереса за търговия с такива инструменти, според Ягодин.

Големи са шансовете през 2012 г. да станем свидетели на по-ускорен ръст на пазарната капитализация на БФБ спрямо вече отчетената положителна тенденция по думите на Ягодин.

Българският капиталов пазар е силно подценен и това е само една от предпоставките за ръста според експерта. Освен това е налице е и силна бюджетна дисциплина и предстои приватизацията на държавни миноритарни дялове в дружества с голям потенциал за привличане на инвеститорския интерес. Крослистването на български компании и очакваната приватизация на самия фондов оператор са също фактори за положителното развитие през 2012 г.

Като приоритетни за БФБ Ягодин определи постоянното развитие на информационните технологии, корпоративното управление и подобряването на пазарната инфраструктура, и по-конкретно осигуряването на клиринг на национално ниво, гарантирането на сетълмента и създаването на гаранционен фонд, трансграничния клиринг и сетълмент и междинните покупки и късите продажби.