Асенова крепост АД – Асеновград отчита загуба за полугодието в размер на 2.04 млн. лв., спрямо печалба от 35 хил. лв. година по-рано, показват данните от отчета на дружеството.

Нетните приходи от продажби падат с 61.8% за периода до 8.06 млн. лв., в сравнение с 21.1 млн. лв. за шестмесечието на 2006 г.

Финансовата загуба е в резултат на липсата на оборотни средства и нисък обем на производство, висок процент на финансовите разходи, формирани от лихви по кредити, допълват от дружеството.

За периода Асенова крепост има проблеми със събираемостта на вземанията, което се е отразило на размера на свободните парични средства, с които дружеството да разполага при разчитане на своите задължения.

Управителните органи на Асенова крепост АД прилагат програмата за подобряване финансовата дисциплина относно подобряване събираемостта на паричните средства, както и вливане на оборотен паричен капитал, считано от 1 август 2007 г. с оглед увеличаване производството на ГП.

Търговската дейност на дружеството през второто тримесечие се осъществяваше от Инпластрейд АД – Асеновград, държащ 31.13% от капитала на компанията. През третото тримесечие на 2007 г. основната търговска дейност ще се осъществява директно от Асенова крепост АД.

Основният капитал на компанията е 1.223 млн. лв., а собственият в края на юни е 14.67 млн. лв. Задълженията на Асенова крепост са в размер на 30 млн. лв.

Последната сделка по позицията е на цена от 40.1 лв. за акция, определяща пазарна капитализация от 16.5 млн. лв.