През 2007 г. ръководството на Асенова крепост продължава изпълнението на инвестиционната си програма и е предвидило финансиране в размер на 3.5 млн. лв.

Средствата ще бъдат разходвани за повишаване на качеството на готовата продукция, въвеждане на нови технологии и изделия, повишаване капацитетните възможности и оптимизиране разходите за производство, се казва в отчета за дейността на дружеството, публикуван от БФБ.

Управителният съвет на Асенова крепост АД е насочил усилията през 2007 г. за снижаване разходите за обичайната дейност, преструктуриране на производството на технологичен режим, свързан с потреблението и реализацията на готова продукция, както и подменяне на нискоефективното производствено оборудване с високопроизводителни инсталации.

През 2006 г. са реализирани приходи от обичайната дейност в размер на 38.17 млн. лв., което е по-малко, в сравнение с предходната година с 3.744 млн. лв., или с 8,9%. Асенова крепост АД приключи 2006 г. със загуба от 3.75 млн. лв., в сравнение с печалба от 13 хил. лв. година по-рано.

Основните фактори за спада на продажбите по натури са предимно свиването на вътрешния пазар, повишаване конкурентността, нелоялен внос, изменение на продуктовата структура, както и проблеми с доставките на основни суровини.

С оглед преодоляване на негативните тенденции Управителният съвет е насочил усилията си главно в няколко посоки, това са - подобряване на финансовата дисциплина относно събираемостта на вземанията, подобряване суровинното обезпечение, снижаване разходите за производство, увеличаване дела на висококачествени опаковки, (изделия с печат, АД Star торби, пликове със специално предназначение, многослойни опаковки), също и изменение продуктовата структура на производство.

През 2006 г. са сключени договори и е доставено оборудване на стойност 497 781 лв., като на територията на дружеството е доставена и инсталация за производство на каст и стреч филми, която е заведена на стойност 1.2 млн. евро.

В областта на научните изследвания ще продължи работата по усвояване нови производствени мощности за многослойно широко фолио за селското стопанство, разширение на флексопечатната база и разширение мощностите за конфекциониране на пликове и опаковки със съвременен дизайн, както и усвояване технологията “регенериране” на технологичните отпадъци.