Комисията за финансов надзор разреши на управляващото дружество Аврора Кепитъл да организира и управлява договорен фонд Аврора Кепитъл - Global Commodity Fund. Решението за това е взето на днешно заседание на надзорния орган.

Фондът е от балансиран тип, като инвестира предимно в чуждестранни акции, корпоративни облигации и деривативни инструменти на компании, чийто бизнес е пряко и/или косвено свързан с добиването, обработката, транспортирането и продажбата на природни ресурси.

В категорията природни ресурси се визират стоки като природен газ, петрол, мед, олово, платина, злато, какао, пшеница и др. Делът на акциите е до 70% от активите, делът на инструментите с фиксирана доходност до 70%, делът на деривативните инструменти – до 10%.

През септември КФН даде друго разрешение на УД Аврора Кепитъл да организира и управлява фонда Аврора Кепитъл – Балансиран.

Мажоритарен акционер в Аврора Кепитъл е Прайм Кепитъл Мениджмънт (90.90%), което е собственост на Красимир Катев (75%) и Лилия Абдула (25%), показва справка в Апис.

Надзорът издаде днес и лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество на Експат Асет Мениджмънт. Едноличен собственик на дружеството е Експат капитал. Управляващото дружество се ръководи от съвет на директорите в състав – Неделчо Неделчев – изпълнителен директор, Ростислав Банчев – зам.-председател на СД, Никола Янков – председател на СД.

От Експат Асет Мениджмънт следва в 14-дневен срок да удостоверят, че изискуемият капитал за учредяването му е изцяло внесен.