Новата борсова седмица започна по-официално от друг път. Пламен Орешарси, министър на финансите, би камбаната, с което символично бе дадено началото както на търговската сесия, така и на новата страница от развитието на БФБ, а именно търговията на БФБ вече се извършва посредством германската платформа XETRA.

На въпроса на Profit.bg какво би привлякло чужди компании да се търгуват на капиталовия ни пазар, когато той е вече по-отворен, Бистра Илкова- изп. директор на БФБ, коментира, че причините може да са няколко.

"Данъчните облекчения или бизнес интереси в България могат да са две от причините, които могат да привлекат чужди компании за търговия на Българска фондова борса", коментира Бистра Илкова.

По повод питането дали се предвиждат законодателни промени относно данъчното третиране на операциите на капиталовия ни пазар, тя уточни, че засега подобни промени не се задават. "Сега е моментът, когато трябва да берем плодовете на доброто законодателство в областта на капиталовия пазар, с което разполагаме", допълни Илкова.

"По отношение на двойното листване на компании, пречки от страна на БФБ няма", заяви тя. Бистра Илкова посочи, че скоро една компания може да се листне на румънската борса, но да отпусне например15% от капитала си за търговия на нашия пазар.

„В този случай Централният депозитар блокира останалите проценти от капитала на компанията. Сътрудничеството между ЦД и румънските им колеги в тази насока е в напреднал етап и скоро може да очакваме новини,“ прогнозира Илкова.

"Дали може да разчитаме на държавна подкрепа за влияние на регионалните пазари- мога да посоча, че досега действията на борсовото ръководство са намирали подкрепа сред управляващия елит. Предполагам, че това ще продължи и занапред", каза Илкова.

"Затова за какво влияние става на въпрос, ще кажа, че днес въпросът за собствеността във връзка придобиване на регионален борсов оператор не е най-важният, когато говорим за глобални обединения и сътрудничества", допълни още тя.

Сн.: Пламен Орешарски, министър на финансите и Бистра Илкова, изп. директор на Българска фондова борса (Profit.bg)