Б. Илкова: Има филтри срещу прането на пари

2571
Б. Илкова: Има филтри срещу прането на пари

„Нека не забравяме, че борсата е една платформа за анонимна търговия, където ние знаем само кой е брокерът от едната и другата страна. Кой обаче е техният клиент, с какви пари те купуват, това вече не е работа на борсата, която пак повтарям, е анонимна платформа за търговия и има ограничени функции по отношение на прането на пари", заяви в специално интервю за Profit.TV Бистра Илкова, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Според нея има специализирани органи, които трябва да се занимават с това дали се перат пари, да проверяват източниците на финансовите средства и др.

„Има филтри за пресичане на подобни опити на пазара и веднага се сещам за инвестиционния посредник (ИП). Те са първият филтър, който може да предотврати евентуален случай за пране на пари. Това вече го заявявам от чисто професионално и експертно ниво, а не от гледна точка на изпълнителен директор на борсата", посочи тя.


Бистра Илкова уточни, че нормативно инвестиционните посредници са задължени преди да сключат договор, да извършат редица действия, с които да се уверят в легитимността на компанията, клиента и т.н.

„Освен това, законът за мерките срещу изпирането на пари дори задължава такива участници на пазара, като ИП например, да разкриват определена информация. Посредникът не е длъжен да сключи дадена сделка, дори само ако в него се породило съмнение за изпиране на пари и нарушение на законовите разпоредби", заяви тя. „ Дори не е длъжен да дава обяснение на клиента защо няма да сключи сделката. Така че има филтри в небанковия финансов сектор, които могат да предотвратят подобни действия".

Тя допълни още, че един от мотивите за делистване на компании от борсата е следният. „Публична тайна е, че огромна част от компаниите, които са в списъка за наблюдение се използваха за т.нар. счетоводни сделки през годините назад и подобна практика не бива да се толерира" категорична е Бистра Илкова. Като други филтри срещу прането на пари изпълнителният директор на БФБ спомена управляващите дружества, които имат правомощия да проследяват подобни действия. Друг орган, който има големи правомощия в тази сфера е и Комисията за финансов надзор.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Българска фондова борса Бистра Илкова може да видите тук. В него тя коментира още въпросът за делистването на публични компании от регулирания пазар, разговорите с инвестиционната общност по въвеждането на нови инструменти за търговия на БФБ, както и очакваните финансови резултати на борсата за 2009 г.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg