Еврофил и еврофоб, придобиха едно по-частно значение в последните дни насочено към самата валута, в защита на която се достигна до очаквания за еквиваленти на война.

При цялото това нагнетено напрежение нямаше как дългоочакваното решение да не успокои пазарите, особенно когато се обещават на разположение около 1 трилион евро. Въпроса е какво следва, коментира рано тази сутрин за Profit.bg Бончо Иванов, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт.

Ревизирането на прогнозите за световен ръст е неизбежно, но това очакване вече се отрази в цените по фондовите пазари, т.е. логичното е инвеститорите да гледат по-ведро в оценките си, но рисковете да "успокоим" системата без да я променим си е на дневен ред.

Знаем, че "и трябва да се замислим дали лаконичният натиск за реформи няма да доведе до "ефект на пеперудата" точно там където спасителния план за Европа днес предвижда да потърси допълнителни средства утре, т.е. от попрегряващите в някои сектори големи развиващи се страни.

Относно българските компании, ще продължим да очакваме стабилни отчети при експортните компании с очакваното стабилизиране на външната макро среда, което да се надяваме ще е по-дългосрочно за да видим и свеж полъх в чисто локалните бизнеси.

Вчера SOFIX приключи търговската сесия с повишение от 0.32%, до 343.68 пункта, а BG40 добави 0.41%, до 114.61 пункта. През деня се сключиха сделки за 1.07 млн. лв.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!