Не очакваме съществени новини за пазарите, които да раздвижат по-съществено търговията през тази седмица, коментира Благовест Крачев, брокер в Карол, за Profit.bg.

Миналата седмица, когато беше постигнато споразумението с частните кредитори на Гърция, събитието не се отрази на БФБ и тук стигаме до въпроса, какви събития или развитие на световно или местно ниво трябва да очакваме да се случат, за да се събуди Българския пазар.

След като видяхме официалните становища на КФН и УД Стандарт Инвестмънт за състоянието, в което се намира управляващото дружество, се вижда, че неизбежното за някои участници на пазара се отлага прекалено дълго, което не помага за оздравяването на пазара.

Това показва също, че повечето проблеми са на местно ниво и въпреки търсенето на помощ от външни фактори, вероятно първото, което трябва да се случи, за формирането на добри основи за нов възходящ пазар в България, ще трябва да е именно изчистването на неефективностите на местния пазар.

Развитието на инфраструктурата на пазара също е от важно значение за бъдещия стабилен фундамент на Българска фондова борса, допълва още Крачев.

В петък SOFIX загуби 0.6% до 309.27 пункта, докато BG40 се понижи с 0.17% до 106.84 пункта. Спадът при BGREIT беше от 0.37% до 59.18 пункта, а BGTR30 приключи с 0.41% надолу до 251.86 пункта.

Най-големият губещ за последните пет дни е SOFIX, който се е понижил с 1.31%. Спадът при BG40 и BGREIT e от 0.08% и 0.64%, респективно, докато BGTR30 губи 1.38%.

Три от индексите на БФБ губят по над 1% от началото на месеца. Спадът при SOFIX и BG40 е от 1.34% и 1.61%, докато BGTR30 се понижава с 1.89% през месеца. Месечно изменение при BGREIT е с 0.75% нагоре.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!