Новият началник на лондонския офис на ВТБ Капитал Атанас Бостанджиев (на този пост от май тази година - бел. р.) е въвел ВТБ в сделката за Булгартабак-Холдинг. Самият Бостанджиев отлично познавал местния пазар. Това пише днес руският Ведомости, като цитира банкер, интересуващ се от покупката на българския цигарен холдинг.

Преди да се присъедини към ВТБ Капитал, Бостанджиев е бил партньор в Goldman Sachs. Там той е бил отговорен за бизнеса с клиенти от развиващите се държави от Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка. Преди това Бостанджиев е заемал висши позиции в отдел „Продажби“ в Merrill Lynch International в офиса в Лондон. Дипломирал се е в Колежа Вашингтон през 1997 година.

Да припомним, че регистрираното в Австрия дружество BT Invest GmbH предложи 100.1 млн. евро за придобиването на 5.8 млн. акции (79.83%) от капитала на Булгартабак.

Офертата предстои да се одобри от изпълнителния и надзорен съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), като се предполага, че е възможно сделката да е факт до месец.

Руският ежедневник припомня, че зад BT Invest GmbH стои регистрирания в Кипър VTB Capital Pe Investment Holding Ltd. Управител е Йоханес Пепельник.

Да припомним също така, че BT Invest GmbH се оказа единственият претендент в конкурса за придобиването на държавния дял в Булгартабак-Холдинг, след като БАТ се отказаха от надпреварата в началото на август