Profit.bg разговаря с Даниел Ганев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт:

Г-н Ганев, как ще коментирате случилото се на капиталовите пазари у нас и в региона през първите шест месеца на годината?

На първата част от въпроса може да се отговори много кратко - у нас реално не се случи нищо интересно за отбелязване. За срам, дори бяха поставени няколко анти-рекорда - по най-нисък дневен оборот, най-дълго време без сделка на борсата... БФБ изпадна в нещо като будна кома. За полугодието българският индекс загуби над 12% - един от най-слабите резултати при нововъзникващите пазари. Определено българската борса изживява най-тежките моменти в историята си.

От друга страна, картината на регионалните пазари бе много динамична - годината, стартира със силни ръстове, но през второто тримесечие оптимизмът бързо бе заменен с притеснения за икономическото възстановяване и страхове за държавните финанси. Негативна вълна заля борсите и като резултат Сърбия и Хърватска завършиха полугодието на червено, а Румъния едва се задържа на повърхността. От по-големите борси, Русия приключи на малък минус, а Украйна бе един от най-силните пазари в света с ръст от над 30%, дори след като изтри над половината от поскъпването си.

Второто полугодие стартира много силно за глобалните и регионални пазари. Стръмното покачване започна от САЩ и преля към Европа, където най-много поскъпнаха именно големите пазари от Централна и Източна Европа като Полша, Гърция, Турция Русия, Украйна. Засега малките балкански пазари трудно успяват «да се заразят» с оптимизъм.
Как се представиха фондовете, управлявани от Карол Капитал Мениджмънт през първото полугодие?

Резултатите на нашите фондове за първото полугодие са задоволителни - два от тях - Адванс Източна Европа и Адванс IPO Фонд са лидери по доходност от началото на 2010 г., въпреки трудното второ 3-месечие, което изтри голяма част от натрупания резултат. Със сигурност мога да отбележа, че през последните две години регионалният подход, на който фондовете на Карол залагат, дава много по-добър резултат от инвестирането само на местната борса. Русия, Украйна и Румъния бяха топ пазарите в портфейлите ни и в същото време победиха убедително представянето на БФБ. Вярвам, че изборът ни на пазари в Източна Европа и конкретни акции за портфейлите на фондовете ще донесе печалби за нашите клиенти в средносрочен план. В ежемесечния ни бюлетин подробно информираме клиентите за развитието на пазарите и за очакванията ни.

Защо българинът инвестира едва 1.2% от спестяванията си във взаимни фондове? Очаквате ли промяна до края на настоящата година или през 2011 г.?

При състоянието, в което се намира в момента икономиката ни и инвестиционната индустрия, не мога да направя оптимистична прогноза за близко бъдеще. Недоверието, което се насъбра в следствие на кризата няма да се преодолее с магическа пръчка. Ще мине време преди домакинствата отново да започват да насочват част от спестяванията си към взаимните фондове. В момента всички свободни средства по инерция се насочват към банковите влогове, където все още лихвите са апетитни. Нужно е родната борса да навлезе в нов период на възход, той да продължи достатъчно дълго и силно, и чак тогава може да се очаква някакво по-осезаемо раздвижване при фондовете. За справка - 2007 г. чак близо до върха на пазара се наляха най-големи средства във фондовете.

А що се отнася до разпределяне на свободните средства, българинът - за разлика от европееца - познава само два вида активи - депозити и имоти. Първите, както знаем, са уязвими на инфлация, вторите са крайно неликвидни. Но това едва ли скоро ще се промени, тъй като у нас липсва много важно звено от процеса на управлението на личните финанси - личният финансов консултант (аналог на Джи Пи-то при инвестирането), който да прегледа цялостното финансово състояние и цели на човека и да го посъветва какъв инвестиционен портфейл да поддържа. Не мисля, че инвестиционната култура на западноевропееца е на много по-високо ниво от нашето, просто хората са превъзмогнали комплексите си и са се научили да търсят своевременно помощ от специалист - лекар, водопроводчик, юрист, финансист - без да претендират че разбират от всичко.

Какви са очакванията Ви за родните индекси до края на 2010 г.?

Трудно ми е да кажа нещо твърде оптимистично при окаяното състоянието, в което се намира борсата ни. Ясно е, че рано или късно пазарът ще се пробуди и всички на това се надяваме вече година. Раздвижването от последните дни определено внася доза ведрина, но засега още сме далеч от ключовите нива на индекса, които трябва да бъдат пробити за да сме обнадеждени, че посоката трайно се е променил за нагоре.

Изтощени от безкрайното чакане нещо да се случи, в последните месеци много анализатори „хвърлиха кърпата" и тотално отписаха пазара. И това беше добре, защото именно при такива настроения се формират дъната. Затова бях неприятно изненадан от резултатите от скорошната анкетата на Profit, в която всички запитани анализатори дават позитивни очаквания за основните акции до края на годината. В Карол винаги гледаме на такива анкети като на контра индикатор - логиката е, че когато всички вече са купили акции и ги държат (вероятно още от 2007 г.), чрез позитивизма си анкетираните изразяват надежда, че акциите им ще поскъпват. Но от друга страна това означава, че на пазара трудно ще се намерят нови пари за покупки.

И още нещо важно - едва когато прогнозите за посоката на SOFIX бъдат облечени в продукт като ETF или сертификат, чрез който да могат да се отиграват движенията, тогава пазарът ще стане истински и интересен.

Как ще обясните значителното изоставане на основните индекси в страната ни в сравнение с регионални пазари, като Румъния например?

Обяснението е много просто - когато инвеститор хареса региона на югоизточна Европа и реши да вкара някакви средства на т. нар. frontier markets, той не очаква чудеса - наясно е, че тези пазари крият опасности заради ниската ликвидност и други местни особености. В Румъния той вижда дневни борсови обороти от по EUR 4-5 млн., избира измежду десетина компании със сериозна капитализация, върху които да съсредоточи анализа си и в които може безпроблемно да инвестира по няколко милиона и да ги изкара след месец, ако се наложи. Ако погледне към Хърватска - подобна картина. Гърция и Турция са отдавна в графата emerging markets, т.е. в още по-висока категория откъм развитост на пазара.

Какво вижда обаче инвеститорът като погледне към България - едва мъждукаща търговия, часове, а понякога дни наред без сделки по основни позиции, където дори споменаването на сума от милион евро води до сътресения... Затова пазарът ни в момента е в ръцете на шепа местни играчи и ще трябва сами да се вадим от блатото. Съответно няма как да не изостанем в сравнение с регионалните ликвидни пазари. Сходна е ситуацията в Сърбия, Македония и другите мини пазари, които ще бъдат навестени от международните инвеститори в много по-късен етап от възстановяването, когато отново дойде ред на екзотичните инвестиции.

Кои са страните и секторите с добър потенциал за ръст през идните месеци?

По линия на глобалното портфейлно управление за клиенти на Карол в момента препоръчваме инвестиции в големите emerging markets от групата на BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай) и един по-нов термин STINC (Сингапур, Тайланд, Турция, Индонезия и Чили). Към тези пазари в момента се насочват сериозни инвестиции в очакване те да бъдат много по-облагодетелствани от икономическия растеж на фона на зрелите пазари.

Измежду секторите считаме за перспективни онези, които традиционно се представят силно в ранния етап на икономическа експанзия. Такива са индустриалното производство, потребителските стоки, вкл. туризъм и стоки за дома, технологичните акции. Селскостопанските стоки също са в силен възходящ тренд. Харесваме и природния газ, който смятаме за подценен по фундаментални и технически параметри в сравнение с останалите енергоносители.

Изброените активи са лесно достъпни чрез специализирани фондове, наречени ETF-и и окуражаваме онези, които имат интерес, да се срещнат с нашите консултанти за повече информация.