България 2010 - Управление на активи

1515
България 2010 - Управление на активи

След като на българския фондов пазар забелязахме стабилизация през втората половина на годината, индустрията на управление на активи също укрепи позициите си, коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„След отчетения минимум в началото на годината размерът на активите под управление отчита плавен ръст. По отношение на типовете инвестиции, акцентът започна да се премества от колективните инвестиционни схеми на паричния пазар към балансираните и рисковите схеми.

Очаквам тази тенденция да се запази и през 2010 г. За разлика от годините преди кризата, инвеститорите вече оценяват риска, който носят, отчитайки и загубите, които ги грозят при негативно развитие на фондовия пазар."

„В тези условия за управляващите дружества е все по-трудно да привлекат индивидуалния инвеститор", смята Димитров.

„Считам, че печелившата формула ще бъде предлагането на все по-богата палитра от инвестиционни схеми. Към края на 2009 г. разнообразието на пазара идва основно от схемите инвестиращи извън България. Тези схеми реализират и най-високия ръст в края на 2009 г. Същевременно малко са схемите, които имат отраслова насоченост. Поради липсата на възможност за търговия с ETF у нас мисля, че такива схеми имат място на пазара и ще привлекат интереса на инвеститорите."

„Очакванията на икономистите за страната ни са, че рецесията ще бъде преодоляна до средата на 2010 г. Историята показва, че обикновено фондовият пазар изпреварва реалния сектор. Ако не станем свидетели на нови спадове на международните финансови пазари, индустрията на управление на активи ще продължи да се разраства."

Все пак, този ръст няма да бъда голям, поради очакванията за трудно излизане от кризата, както у нас така и в чужбина. Постижима цел за 2010 г. е повишаване на общите активи под управление с 30 до 40 на сто, което ще бъде постигнато, както чрез увеличаване на оценката на портфейлите, така и чрез привличане на нови инвеститори, допълни Димитров.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Владимир Йосифов
# 0
09:12 | 30 December 2009
Нали се хвалим, че криза няма защото нямаме богати схеми ? Значи трябва да имаме "все по-богата палитра от инвестиционни схеми" за да не ни отмине кризата ? Прости и неуки хора, които не могат д аси изтеглят заплатата от карта НЕ могат да бъдат инвеститори. Те са балъци, които биват ограбвани по още по-добри схеми. Научете ги първо кое е дебит, кредит, карта, лимит, акция и после им дайте схеми за забогатяване. За Андрешко схема е дума от друго действие ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg