След като на българския фондов пазар забелязахме стабилизация през втората половина на годината, индустрията на управление на активи също укрепи позициите си, коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„След отчетения минимум в началото на годината размерът на активите под управление отчита плавен ръст. По отношение на типовете инвестиции, акцентът започна да се премества от колективните инвестиционни схеми на паричния пазар към балансираните и рисковите схеми.

Очаквам тази тенденция да се запази и през 2010 г. За разлика от годините преди кризата, инвеститорите вече оценяват риска, който носят, отчитайки и загубите, които ги грозят при негативно развитие на фондовия пазар."

„В тези условия за управляващите дружества е все по-трудно да привлекат индивидуалния инвеститор", смята Димитров.

„Считам, че печелившата формула ще бъде предлагането на все по-богата палитра от инвестиционни схеми. Към края на 2009 г. разнообразието на пазара идва основно от схемите инвестиращи извън България. Тези схеми реализират и най-високия ръст в края на 2009 г. Същевременно малко са схемите, които имат отраслова насоченост. Поради липсата на възможност за търговия с ETF у нас мисля, че такива схеми имат място на пазара и ще привлекат интереса на инвеститорите."

„Очакванията на икономистите за страната ни са, че рецесията ще бъде преодоляна до средата на 2010 г. Историята показва, че обикновено фондовият пазар изпреварва реалния сектор. Ако не станем свидетели на нови спадове на международните финансови пазари, индустрията на управление на активи ще продължи да се разраства."

Все пак, този ръст няма да бъда голям, поради очакванията за трудно излизане от кризата, както у нас така и в чужбина. Постижима цел за 2010 г. е повишаване на общите активи под управление с 30 до 40 на сто, което ще бъде постигнато, както чрез увеличаване на оценката на портфейлите, така и чрез привличане на нови инвеститори, допълни Димитров.