В опитите си да стопи най-големия си бюджетен дефицит от десетилетие насам, България планира да продаде тютюневата компания Булгартабак Холдинг АД, завод за оръжия и миноритарни дялове в енергийни дружества през 2011, пише Bloomberg.

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) смята, че ще събере около 411 млн. лв (290 млн. долара) от продажба на активи през 2011, казва Емил Караниколов, изп. директор на АПСК. Приходите тази година са за около 100 млн. лева, най-вече от миноритарни дялове в малки компании и глоби за неизпълнени инвестиционни ангажименти във вече продадени компании.

"Все още имаме много ценни активи, които ще продадем догодина, допълва Каранкилов. „Това са Булгартабак, държавният миноритарен дял в E.ON, две големи държавни строителни компании и две безмитни зони."

България трябва да съкрати бюджетния си дефицит от 4.8% от БВП до под 3%, съгласно правилата на ЕС или ще претърпи санкции. Правителството на най-бедната страна в ЕС възнамерява да свали дефицита до 2.5% през следващата година, пише Bloomberg.

Почти две трети от икономиката на страната е в частни ръце, след разпродажбата на държавни активи в двете десетилетия след 1990 година. Правителството все още има миноритарни дялове в заводи за военно оборудване и седем електроразпределителни дружества.

Първа в списъка за продажба е Монтажи ЕОД - строителна компания с участие в големи проекти в страната. Активите й се оценяват на 70 млн. лева. Тя ще бъде продадена чрез Българска фондова борса в края на годината или в началото на 2011.

Държавният строител Техноекспортстрой също ще бъде продаден.

Агенцията за приватизация ще продаде и мажоритарен дял в Машиностроителни заводи (ВМЗ - Сопот) - най-големият производител на оръжия в държавата, след като парламентът одобри сделката.

Правителството ще реши и дали да продаде 35-процентния си дял в Арсенал - производител на оръжия, който бе продаден на ръководството си през 1996.

По-късно този месец Агенцията ще проведе конкурс за инвестиционен посредник за продажбата на 33-процентен дял в E.ON чрез фондовата борса.

Германската E.ON контролира електроразпределението в североизточна България, включително Черноморието и град Варна. Държавата има 33-процентни дялове в седем електроразпределителни дружества, които през 2005 бяха продадени на E.ON, базираната в Прага CEZ и австрийската EVN AG.

През февруари България избра Citigroup Global Markets за консултант по четвъртият й опит да продаде Булгартабак. Договорът бе одобрен от надзорния съвет на АПСК на 8 септември, като се очаква в 50-дневен срок да се получи оценката и пазарното проучване на консултанта.

През март правителството сля Агенцията за приватизация с Агенцията за следприватизационен контрол, с цел намаляване на разходите и повишаване на приходите, пише Bloomberg.

Кабинетът на Бойко Борисов, който управлява от 14 месеца насам, очаква икономиката да отбележи ръст от 3.6% следващата година, докато МВФ даде прогноза за 2.5% ръст.

България не е вземала заеми от международни кредитори, за да преодолее кризата, а правителството отказа да повиши данъците, които са най-ниски в ЕС, в опит да привлече инвеститори.

Сн.: Емил Караниколов, изпълнителен директор на АПСК (официален сайт на агенцията)