Държавната китайска компания Minmetals съобщи, че е подписала дългосрочно споразумение за изкупуването на електролитна мед с най-голямото българско медодобивно дружество Аурубис АД (бившето Кумерио Мед), пише chinametalbiz.com. Договорът е за периода от четвъртото тримесечие на 2009 г. до 2015 г. като стойността му е 800 млн. долара.

China Minmetals е сред 500-те най-големи компании в света и основно се занимава с производството и търговията на метали и минерали и други услуги, като в същото време има отношение и към сектора на финансите, както и към недвижимите имоти и логистиката.

China Minmetals стартира търговско сътрудничество с България, което отбелязва, че Китай на практика започва разширяването на търговските си взаимоотношения с България.

През първото полугодие на 2009 г. на фона на все по-разпространяващата се световна криза, сериозният спад на потреблението на мед в западните държави и нарастващите трудности за компаниите производителки на суровината, China Minmetals значително е нараснала количествата закупувана мед от Aurubis Group до рекордните стойности от 95 млн. долара.

Стойността на медта закупена от China Minmetals от Аурубис АД е нараснала бързо до 45.21 млн. долара, в сравнение с 12.6 млн. долара през 2005 г.

По данни на Националния статистически институт вносът на мед от страна на China Minmetals е съставлявал 37% от общия износ на България за Китай в периода януари-юли 2009 г.

Очаква се, че вносът на мед от страна на Minmetals за цялата 2009 г. ще съставлява около 50% от общия износ на България за Китай.

Това ще увеличи търговията на Китай с България и ще намали търговския дефицит на страната ни с най-многолюдната държава в света.

Нека припомним, че Аурубис беше една от 14-те български компании, които попаднаха тазгодишната регионална класация на Делойт CE Top 500.

Аурубис беше петата най-високо класирана българска компания през тази година под номер 138. Компанията фигурираше на 142-o място в миналогодишната класация, под името Кумерио Мед.