Българската Си Еф Ей Асоциация си сътрудничи с HR-общността

2375
Българската Си Еф Ей Асоциация си сътрудничи с HR-общността

На 24 февруари 2011 г., под егидата на Българска Си Еф Ей Асоциация се проведе среща-дискусия с HR-специалисти (специалисти „човешки ресурси") на водещи финансови институции и специализирани фирми за предлагане на работа в България.

По време на проведеното мероприятие Калин Методиев, CFA и председател на УС на Българска Си Еф Ей Асоциация, направи предложение на присъстващите HR специалисти на финансови институции и специализирани фирми за предлагане на работа в България, съобщиха от асоциацията за Profit.bg.

С цел по-ефективното отговаряне на нуждите на финансовите институции в България от подготвени кадри, Методиев предостави на HR-общността възможност за една година безплатно предлагане на подходящи професионални позиции на членовете на Българска Си Еф Ей Асоциация.

До края на месец февруари 2012 г., HR-специалистите могат да изпращат на електронната поща на асоциацията обяви за работа, съответстващи на качествата на чартърхолдърите - специалистите, притежаващи сертификата CFA. Според изискванията на работодателите, обявите могат да бъдат изпращани както до членовете на Българска Си Еф Ей Асоциация, така и до кандидати преминали специфично ниво в програмата.

Обратна връзка от потенциални кандидати за позициите ще бъде извършвана директно към HR-специалиста, чиито координати са представени в текста на обявата.

Българска Си Еф Ей Асоциация е основана през 2000 година и е пълноправен член на CFA Institute от 2003 година. Със своите над 180 члена, тя е третата по големина членуваща асоциация в Централна и Източна Европа и се нарежда сред най-бързо развиващите се асоциации в региона. Членовете на асоциацията работят в банки, управляващи дружества, инвестиционни посредници, консултантски и инвестиционни компании, лизингови компании и др. Списъкът от кандидати за получаване на членство в България надхвърля 300 души годишно.

За да покрие критериите за членство, кандидатът трябва да премине през сериозна изпитна програма от три нива и да докаже наличие на минимум 48 месеца професионален опит в сферата на вземане на инвестиционни решения. Отделно, всеки член на асоциацията е длъжен да прилага етичния кодекс и стандартите за професионално поведение на CFA Institute.

Вземането на изпита за първо ниво означава, че кандидатът познава етичния кодекс, има основни познания в посочените по-горе сфери, а също и в областта на функционирането на финансовите пазари, анализа на финансовите отчети, корпоративни финанси, макроикономика, статистика и анализ и търговия с деривати и алтернативни инвестиции.

Изпитът за второ ниво изисква по-задълбочени познания в същите области, като акцентира силно върху техническите умения за анализ и оценка на инвестициите.

Акцентът при третото ниво е поставен върху прилагането на резултати, получени от предишните елементи, като се акцентира върху изработване на инвестиционни стратегии според ограниченията и способността за поемане на риск на конкретния клиент и върху управлението на портфейли и измерването и представянето на резултатите от него.

Американската организация CFA Institute е глобално сдружение с идеална цел, което обединява всички местни асоциации със сумарно над 100 000 членове в 130 държави. Тя е организатор на изпитите за придобиване сертификата лицензиран финансов аналитик (CFA), възприеман като най-престижния международно признат стандарт за професионалистите, работещи в областта на финансите и вземането на инвестиционни решения.

Също така, CFA Institute е и важен източник на публикации и организатор на конференции, свързани с развитието на финансовата индустрия. Институтът се занимава и с въпроси, свързани с честната търговия, ефективността на пазара и защита на инвеститорите.

Сн.: Калин Методиев, CFA и председател на УС на Българска Си Еф Ей Асоциация 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас