На 24 февруари 2011 г., под егидата на Българска Си Еф Ей Асоциация се проведе среща-дискусия с HR-специалисти (специалисти „човешки ресурси") на водещи финансови институции и специализирани фирми за предлагане на работа в България.

По време на проведеното мероприятие Калин Методиев, CFA и председател на УС на Българска Си Еф Ей Асоциация, направи предложение на присъстващите HR специалисти на финансови институции и специализирани фирми за предлагане на работа в България, съобщиха от асоциацията за Profit.bg.

С цел по-ефективното отговаряне на нуждите на финансовите институции в България от подготвени кадри, Методиев предостави на HR-общността възможност за една година безплатно предлагане на подходящи професионални позиции на членовете на Българска Си Еф Ей Асоциация.

До края на месец февруари 2012 г., HR-специалистите могат да изпращат на електронната поща на асоциацията обяви за работа, съответстващи на качествата на чартърхолдърите - специалистите, притежаващи сертификата CFA. Според изискванията на работодателите, обявите могат да бъдат изпращани както до членовете на Българска Си Еф Ей Асоциация, така и до кандидати преминали специфично ниво в програмата.

Обратна връзка от потенциални кандидати за позициите ще бъде извършвана директно към HR-специалиста, чиито координати са представени в текста на обявата.

Българска Си Еф Ей Асоциация е основана през 2000 година и е пълноправен член на CFA Institute от 2003 година. Със своите над 180 члена, тя е третата по големина членуваща асоциация в Централна и Източна Европа и се нарежда сред най-бързо развиващите се асоциации в региона. Членовете на асоциацията работят в банки, управляващи дружества, инвестиционни посредници, консултантски и инвестиционни компании, лизингови компании и др. Списъкът от кандидати за получаване на членство в България надхвърля 300 души годишно.

За да покрие критериите за членство, кандидатът трябва да премине през сериозна изпитна програма от три нива и да докаже наличие на минимум 48 месеца професионален опит в сферата на вземане на инвестиционни решения. Отделно, всеки член на асоциацията е длъжен да прилага етичния кодекс и стандартите за професионално поведение на CFA Institute.

Вземането на изпита за първо ниво означава, че кандидатът познава етичния кодекс, има основни познания в посочените по-горе сфери, а също и в областта на функционирането на финансовите пазари, анализа на финансовите отчети, корпоративни финанси, макроикономика, статистика и анализ и търговия с деривати и алтернативни инвестиции.

Изпитът за второ ниво изисква по-задълбочени познания в същите области, като акцентира силно върху техническите умения за анализ и оценка на инвестициите.

Акцентът при третото ниво е поставен върху прилагането на резултати, получени от предишните елементи, като се акцентира върху изработване на инвестиционни стратегии според ограниченията и способността за поемане на риск на конкретния клиент и върху управлението на портфейли и измерването и представянето на резултатите от него.

Американската организация CFA Institute е глобално сдружение с идеална цел, което обединява всички местни асоциации със сумарно над 100 000 членове в 130 държави. Тя е организатор на изпитите за придобиване сертификата лицензиран финансов аналитик (CFA), възприеман като най-престижния международно признат стандарт за професионалистите, работещи в областта на финансите и вземането на инвестиционни решения.

Също така, CFA Institute е и важен източник на публикации и организатор на конференции, свързани с развитието на финансовата индустрия. Институтът се занимава и с въпроси, свързани с честната търговия, ефективността на пазара и защита на инвеститорите.

Сн.: Калин Методиев, CFA и председател на УС на Българска Си Еф Ей Асоциация