ЕК е започнала проверки в няколко български газови компании в рамките на мащабно разследване по подозрения за антиконкурентни практики от страна на газови дружества в 10 страни от ЕС в Централна и Източна Европа, предаде Ройтерс, цитиран от Фокус.

Сред проверяваните компании са контролираните от държавата български дружества „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз", както и частната „Овергаз", 50% от чиито дялове принадлежат на руската компания „Газпром".

Вчера от ЕК обявиха, че провеждат проверки в редица европейски страни във връзка с подозрения срещу някои енергийни компании за антиконкурентни практики и нарушаване на антитръстовите правила на ЕС.

Екипи на ЕК извършват проверки в няколко български енергийни компании. Една от тях, доброволно съгласила се да сътрудничи на експертите, е "Овергаз Инк." АД, потвърдиха от "Овергаз" пред БТА.

От дружеството припомнят, че офисите на газови компании в 10 страни вчера са били изненадващо посетени от инспектори на ЕС заради подозрения, че може да са нарушили антитръстовото законодателство.

Екипът на "Овергаз" е приел делегацията от Брюксел и е предоставил цялата информация, която инспекторите са поискали. Компанията вече близо година настоява за достъп до газопреносната мрежа в страната, посочват още от "Овергаз".