Промяна в действащата нормативна уредба по отношение данъчно стимулиране на емитентите, премахване на ДДС върху всички услуги, предоставяни от инвестиционните посредници по Закона за публичното предлагане на ценни книжа – това са част от целите и задачите, заложени в Програмата за работа през 2007-а година на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Предвиждат се още инициативи за премахване облагането на доходите от сделки с валута и сделки с облигации на регулиран пазар, приемане на Етичен кодекс и превръщане на БАЛИП в генератор на собствени предложения за изменения и допълнения на действащите нормативни актове, свързани с работата на инвестиционните посредници и активно участие в консултативния процес при създаването на нови.

Основната стратегическа цел на БАЛИП за 2007-а година е продължаване на работата в посока бърза и ефективна приватизация на „Българска фондова борса-София” АД, успоредно с тази на „Централен депозитар” АД.

На проведеното Общо събрание членовете на БАЛИП за пореден път поставиха остро въпроси, свързани със състоянието на „Централен депозитар” АД и спешната необходимост от стабилизиране и оптимизиране на работата му. Членовете на БАЛИП считат, че е необходимо адекватно представителство на инвестиционната общност в „Централен депозитар” АД по отношение вземането на оперативни и стратегически решения, свързани с дейността му.

Най-малкият аргумент за това е фактът, че за 2006 година инвестиционните посредници (без банките) са осъществили 84 процента от сделките и 67 процента от оборота на „Българска Фондова Борса -София ”АД.

Намирането на ефективни механизми за диалог между инвестиционната общност и ръководството на „Централен депозитар” АД ще бъде съществен елемент в работата на БАЛИП, включително при избирането на членове в Потребителски комитет към „Централен депозитар” АД и определяне на неговите правомощия.

Особено внимание беше обърнато и на укрепването на взаимоотношенията между БАЛИП и Българската асоциация на управляващите дружества, Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на търговските банки и други сродни организации.