Комисията за финансов надзор издаде лиценз на Балканика имоти АДСИЦ за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти. Това се случи по време на днешното заседание на комисията.

Надзорът потвърди проспект за публично предлагане на 150 000 акции с номинала и емисионна стойност 1 лев всяка, които ще бъдат издадени от Балканика имоти АДСИЦ, в резултат на първоначално увеличаване на капитала на дружеството.

Учредители на дружеството са Балканика холдинг груп АД със 70% от капитала, институционални инвеститори са договорен фонд Инвест Актив с 20% от капитала и договорен фонд Инвест Класик с 10%, чрез управляващото договорните фондове дружество Инвест Фонд Мениджмънт АД.

В ръководството влизат Цветан Пенев – изпълнителен директор, Васил Стаменов – председател, Боряна Господова - зам.-председател. Балканика имоти АДСИЦ ще специализира в инвестиции в недвижими имоти, като са представени планове за изграждане на два комплекса от сгради за сезонен отдих в гр. Добринище и в гр. Царево. То е част от групата на Балканика холдинг груп АД.

КФН потвърди проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия корпоративни облигации, издадени от Ти Би Ай Кредит ЕАД. Емисията е в размер на 11 хил. обикновени облигации, с номинална стойност 1000 евро всяка.

Лихвата е фиксирана на 6.50% на годишна база, 6-месечен период на лихвено плащане. Срокът на облигационния заем е 60 месеца, датата на емитиране на облигациите е 27 юни, а падежът е на 27 юни 2013 г. Комисията вписа горепосочената емисия облигации в публичния регистър.

По време на днешното си заседание от КФН потвърдиха и проспект за публично предлагане на емисия акции, издадена от Арко Тауърс АДСИЦ. Тя е в размер на 130 хил. акции, с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 113 лв. всяка една. Посочената емисия е вписана ( в процес на емитиране) в публичния регистър.

Надзорният орган издаде и одобрение на Сердика Пропъртис АДСИЦ за замяна на обслужващо дружество Алфа Дивелопмънтс Мениджмънт ЕООД с Алфа Пропърти Мениджмънт ЕАД за дейността по управление и поддръжка на оперативните имоти на емитента.