Балканкар-Заря е придобил 7.1833 на сто от ДФ Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд, става ясно от седмичния бюлетин на Централен депозитар, като покупката е отразена в институцията на 8 август.

По данни на БФБ-София от вчера активите на договорния фонд възлизат на 7.576 млн. лв.

В края на миналия месец Съветът на директорите на Балканкар-Заря АД-Павликени взе решение за издаването на облигационна емисия в размер до 5.5 млн. евро.

Облигациите са обикновени, свободно прехвърляеми, безналични, лихвоносни, обезпечени и с опция за обратно изкупуване.

Броят облигации е до 5 500 с номинална стойност на една облигация 1000 евро. Срокът (матуритет) на облигационния заем е 60 месеца при лихва 7.25% на годишна база. Периодът на лихвеното плащане е 6-месечен.

Облигационният заем ще се използва за закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване, както и за придобиване на контролни пакети акции в дружества, извършващи дейност в областта на производството на колела и джанти или свързани с това дейности - до 40% от средствата, набрани от облигационния заем.

Балканкар-Заря АД-Павликени увеличи капитала си от 165 257 лева на 1 322 056 лева със собствени средства. За полугодието на 2007 г. компанията има нетна печалба в размер на 193 хил. лв. спрямо положителен финансов резултат от 411 хил. лв. за година по-рано.

До момента по позицията са изтъргувани 20 акции на цена от 9.00 лв. за брой.