Българска асоциация на производителите на инертни материали (БАПИМ) и членовете на асоциацията изразяват своето възмущение от последователните, тенденциозни атаки и неверни твърдения срещу члена на БАПИМ - Каолин АД, се казва в официално изявление на асоциацията, изпратено на Profit.bg.

БАПИМ подкрепя Каолин АД във връзка с неоснователните обвинения срещу дейността на компанията и изразява своята загриженост за вредите, които недоказаните твърдения нанасят на акционерите и служителите на водеща публична компания в България. Подобни атаки, които не са базирани на доказателства оказват негативно влияние не само върху репутацията на Каолин АД, но и върху добивната индустрия в страната, се чете още в позицията.

Като член на асоциацията, Каолин АД подписа и се придържа към Етичния кодекс на БАПИМ, който включва спазване на всички законови разпоредби и изисквания и прилагане на устойчив бизнес модел, включващ грижа за социалното развитие, околната среда и икономически просперитет на общностите, където компанията оперира.

Членовете на БАПИМ, включително и Каолин АД, са от малкото компании в бранша, които заплащат реални концесионни такси и по този начин имат принос не само към държавния бюджет, но също допринасят и за икономическото развитие на местните общности. Членовете на БАПИМ внасят над 60% от всички коцесионни такси за добив на инертни материали в България, заявяват оттам.

„Основен принцип на БАПИМ е да работи активно с неправителствени и екологични организации, които водят аргументиран диалог и партнират конструктивно за устойчивото развитие на индустрията, каквито организациите, свързани с обвиненията към Каолин АД не са", се казва в изявлението.

В становището се чете още, че БАПИМ работи с множество институции по въвеждане на устойчиви екологични и бизнес практики. Асоциацията си партнира с Икономическа полиция във връзка с борбата с незаконния добив на инертни материали, като през юли месец по сигнал на БАПИМ кмета на село Арчар, област Видин бе административно глобен за незаконен добив в региона.

БАПИМ проведе съвместно с водеща международна екологична организация изследване на влиянието на добива на инертни материали от речните корита, резултатите от което ще бъдат обявени скоро. Асоциацията участва в множество законодателни инициативи и допринася активно с експертно мнение по закони, като Закон за изменение и допълнение на Закона за водите и Закон за изменение и допълниение на Закона за подземните богатства.

Българска асоциация на производителите на инертни материали (БАПИМ) е асоциация на компаниите добиващи инертни материали в България. БАПИМ има 15 членове - водещи добивни компании в страната. Основна цел на БАПИМ е въвеждане и утвърждаване на устойчиви практики за развитие на бизнеса в сферите на икономическо, социално и екологично развитие.