БАТ не са получили информация за сключените договори на Булгартабак-Холдинг, защото те са налични в информационната зала, а както вече е ясно стратегическият инвеститор се отказа от конкурса за придобиването на близо 80-те процента от капитала на държавната компания непосредствено преди да получи достъп до нея, но след като първо закупиха информационния меморандум. Това научи Profit.bg. Цената на меморандума на цигарения холдинг е 20 хил. лева, или равностойността им в евро.

Причината да потърсим Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) бе въпросът, дали от БАТ не са придобили към момента на отказа си чувствителна информация за Булгартабак, която впоследствие да се използва срещу интересите на холдинга.

В "Наредбата за задължителната информация, предоставяна на лицата, заявили интерес за участие в приватизацията по Закона за приватизация и следприватизационен контрол, и за документите и сведенията, представляващи служебна тайна" е разписано подробно обема и вида информация, която се съдържа в информационния меморандум, както и е уредена дейността в информационната зала.

В чл. 3 и неговата алинея (4) е записано, че „за определени обекти за приватизация част от информацията по ал. 1 (където е разписано подробно типа информация в меморандума) и от документите по ал. 2 може да не бъде включена в информационния меморандум, а да бъде предоставена на лицата, заявили интерес за участие в приватизацията, чрез информационната зала".

Тук е редно да споменем също така, че лицата, които са заявили желание за участие в приватизация подписват декларация за неразгласяване на получената задължителна информация. В точка 1 на декларацията, деклараторът се задължава следеното: „да използвам и прилагам фактите, сведенията и документите, предоставени ми като задължителна информация, единствено само за целите на придобиване на обекта на приватизация и за никаква друга цел, включително, но не само, за конкуренция на бизнеса му".

Представител от пазара определи наличната по принцип информация в меморандума по-скоро като постна. Това той го каза на база досегашен опит при придобиването на подобен род документация от АПСК. Той обаче не изключи вероятността от БАТ да са придобили някаква чувствителна информация за Булгартабак, като най-малкото са получили достъп до дю дилиджънс анализа на холдинга.

След оттеглянето на БАТ от конкурса, единственият желаещ да придобие държавното участие в Булгартабак остава БТ Инвест, зад която стои руската Внешторгбанк (ВТБ).

От АПСК ни увериха в понеделник, че оттеглянето на стратегическия инвеститор от конкурса не отменя процедурата по приватизация, като ще изчакат да видят обвързващата оферта на финансовия инвеститор. Тя трябва да е отправена до 29 август, до когато е нужно да се направи депозит за участие в размер на 10 млн. лева, или евровата им равностойност.