БАУД ще става член на European Fund and Asset Management Association

675
БАУД ще става член на European Fund and Asset Management Association

На 22 юни т. г. се проведе Годишно Общо събрание на Европейската асоциация на управляващите дружества (European Fund and Asset Management Association, EFAMA), на което Стоян Тошев - Председател на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), направи презентация на състоянието и перспективите за развитието на индустрията на взаимните фондове в България и говори за резултатите на БАУД.

Беше стартирана процедура с цел БАУД да стане член на EFAMA. Членовете на борда на EFAMA единодушно гласуваха БАУД да получи статус на наблюдател до приемането й за член на EFAMA, като нейни представители участват във всички мероприятия на EFAMA.

История и Дейност

БАУД е учредена на 30 ноември 2004 г. от осем управляващи дружества като сдружение в България на професионалните мениджъри на портфейли на взаимни фондове. Към момента в БАУД членуват 18 управляващи дружества, a още 3 са подали кандидатурите си.
БАУД работи и си сътрудничи успешно с институциите, които имат влияние за развитието на капиталовия пазар в България – Комисия за Финансов надзор, БФБ – София АД, Централен депозитар АД, Народно събрание, Министерство на финансите и др.

Асоциацията взе активно участие в обсъждане на промените в ЗППЦК през май 2005 г., в резултат на които се разшири обхватът на дейността на УД. БАУД участва в обсъждането на съществени промени в двете наредби по прилагането на ЗППЦК, имащи непосредствено отношение към дейността на управляващите дружества – наредбите към дейността на УД и на инвестиционните дружества и договорните фондове.

Особено съществен е приносът за Асоциацията по промените в нормативната наредба относно оценката на активите на инвестиционните дружества и договорните фондове. През март 2006 г., БАУД прие Методология за класификация на колективните инвестиционни схеми (КИС), изготвена на база на правилата на EFAMA. Методологията съдържа правила за изчисляване постигнатата доходност на взаимните фондове. Работна група към БАУД разработи модел за Правила за оценка и управление на риска на управляващите дружества.

От септември 2006 г., БАУД прие Етичен кодекс, който е в съответствие с основните принципи и правила за етично поведение от страна на управляващите дружества, възприети от Европейската асоциация на управляващите дружества.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg