Очаква се тази сутрин да продължи процедурата по спирането на природния газ към металургичния комбинат "Кремиковци". В края на деня комбинатът окончателно ще спре да получава доставки от "Булгаргаз", към който има дълг от 105 млн. лв.

По информация на БНР към 08.30 часа все още не е започнало практическото спиране на подаването на газ в завод „Кремиковци. От 8 часа екип на софийската екоинспекция е в района на металургичния комбинат. Те ще правят замервания на въздуха за евентуално замърсяване.

До спирането на „Кремиковци" се стигна, след като преговорите между представителите на бразилската компания CSN и ръководството на комбината завършиха без резултат. По думите на синдика на комбината Цветан Банков спирането на природния газ ще доведе до безвъзвратното унищожаване на коксохимическото производство, но останалите мощности на комбината са в състояние да произвеждат.

Междувременно работниците от "Кремиковци" продължават с протестите. Представители на синдикатите останаха в комбината през цялата нощ, за да обсъждат какви действия ще предприемат днес.

Председателят на синдикалната организация "Металурзи" към КТ „Подкрепа" Людмил Павлов съобщи, че от 6 часа тази сутрин металурзите са блокирали портала на предприятието и очакват министър Петър Димитров да се срещне с тях и да даде обяснения за действията си. Работниците настояват да се приеме предложението на брондхолдерите, защото това е единственият разумен вариант за спасяване на комбината.

Аз обвинявам ръководството на „Кремиковци" и синдика на „Кремиковци" в предателство към каузата и към работниците на комбината, това каза синдикалистът Васил Яначков от КНСБ.

По последни данни около 20 автобуса с работници са се насочили към центъра на София за днешния протест.

Още по темата:

Газът към "Кремиковци" спира, все пак