Бедствено положение на територията на фалиралия химически завод “Полимери” обяви кметът на Девня Атанас Кузев след заседание на щаба за защита при бедствия и аварии.

Извънредната мярка се налага за 1 месец, считано от 9 януари, информира в. Труд.

Тя цели да задвижи наредената от областния управител на Варна Иван Великов още преди 3 месеца операция по прехвърляне на 2600 тона трихлоретан. В последните месеци на няколко пъти имаше теч на опасния химикал, който в момента се съхранява в пробита цистерна.

Опасният леснозапалим химикал е отпадък от производството на вече неработещия завод. По норматив е трябвало да бъде ликвидиран още преди години, но инсталацията за унищожаването му се оказа нарязана и продадена за старо желязо.

Прехвърлянето му е наложително, за да се обезпечи безопасното съхранение на токсичната бомба за 20 години. Операцията на стойност около 60 000 лв. бе приета от синдика на “Полимери” Иван Балабанов и от Николай Банев, собственик на “Полимери инвест”, което държи активите на завода.

Прехвърлянето на отровата обаче зацикли, тъй като екипите не получиха достъп до единствената работеща електрическа подстанция в завода. Синдикът твърдеше, че липсвал захранващ кабел, а в сметките на дружеството нямало пари за нов. При обявеното бедствено положение обаче работещите по прехвърлянето на отровата ще получат достъп до всички съоръжения. Те твърдят, че липсата на кабела не е никакъв проблем.

В “Полимери” има и близо 200 тона силно запалим и токсичен дихлоретан. Той също се съхранява в амортизирани съоръжения. Последният теч, който вдигна по тревога спасителни екипи, бе регистриран на 29 декември 2013 г. Тогава не беше отчетено замърсяване на въздуха от изтеклия химикал.

Заводът е във фалит от края на 2012 г. Оттогава там масово се режат инсталации за скрап. Спрените съоръжения се крадат и от местни банди за събиране на метали. Преди 2 месеца изчезнаха 6 тона солна киселина за нуждите на държавния резерв.

Само към държавата “Полимери” има 6 млн. лв. задължения, на АЕЦ “Козлодуй” дължи 9 млн. лв., а бивши работници чакат 1 млн. лв. неизплатени заплати и осигуровки.