Два работни дни преди началната дата на експлоатация на Xetra (16 юни) няма да бъдат провеждани търговски сесии, съобщават от борсата.

Това се налага във връзка с необходимостта от приключването от страна на Централен Депозитар АД на всички сделки, сключени посредством съществуващите борсови кодове на допуснатите инструменти преди преминаването към новите кодове в Xetra.

Предходните два работни дни, преди старта на новата платформа за търговия, са 12 и 13 юни.

Последната дума обаче ще има заместник-председателят на КФН Димана Ранкова.

Припомняме, че в момента се правят тестове заради новата система с четири емисии. Две от емисиите са акции – Варна Плод АД и Медика АД, а другите две облигации – Феър Плей Пропъртис и Флорина България.

В интервю за Profit.bg от БФБ-София обявиха, че плащанията към Deutsche Boerse за ползването на системата зависят от броя на транзакциите, или прогресивно намаляващи, в зависимост от броя сделки.

Нека припомним също, че на 30 октомври 2007 г. Българска фондова борса-София АД и Дойче Бьорзе АГ подписаха Рамково споразумение за внедряване на електронната система за търговия на Дойче Бьорзе – Xetra.

Споразумението предвижда Дойче Бьорзе да организира търговията и да поеме технологичния контрол върху осъществяването й.