Съветът на директорите на Българска фондова борса реши на свое заседание да не променя базата на индексите SOFIX и BG REIT, до следващото им ребалансиране през септември 2010 г. Това информират от борсовия оператор.

Решението е взето предвид усложнената конюнктура на капиталовия пазар, намалялата ликвидност и значителния спад в активността на пазарните участници.

Същото е продиктувано и от факта, че в момента, дори и при значително намаление на критериите за ликвидност, приложими към отделните дружества, не са налице реални алтернативи за промяна в състава и на двата индекса.

В рамките на периода до следващото ребалансиране, съобразно конкретните промени в пазарната ситуация, ще бъде извършена преценка относно необходимостта от промяна в Правилата за изчисляване на индексите на БФБ-София АД, която ще бъде съгласувана с представителите на инвестиционната общност, информират от оператора.

Да припомним, че в SOFIX днес са Софарма, Неохим, ЦКБ, ЕЛАРГ ФЗЗ, Еврохолд България, Индустриален холдинг България, БАКБ, ПИБ, Монбат, М+С Хидравлик, Оргахим, ОЦК, Албена, Химимпорт, КТБ, Холдинг Пътища, Каолин, Енемона, Спарки Елтос и Трейс Груп Холд.

В BG REIT са Агро Финанс, Адванс Терафонд, БенчМарк фонд имоти , Булленд инвестмънтс, Ексклузив Пропърти, ЕЛАРГФонд за Земеделска Земя, Парк АДСИЦ, Прайм Пропърти БГ, ФеърПлей Пропъртис, Фонд за недвижими имоти България.