БФБ няма да изменя базата на SOFIX и BG REIT до септември

929
БФБ няма да изменя базата на SOFIX и BG REIT до септември

Съветът на директорите на Българска фондова борса реши на свое заседание да не променя базата на индексите SOFIX и BG REIT, до следващото им ребалансиране през септември 2010 г. Това информират от борсовия оператор.

Решението е взето предвид усложнената конюнктура на капиталовия пазар, намалялата ликвидност и значителния спад в активността на пазарните участници.

Същото е продиктувано и от факта, че в момента, дори и при значително намаление на критериите за ликвидност, приложими към отделните дружества, не са налице реални алтернативи за промяна в състава и на двата индекса.

В рамките на периода до следващото ребалансиране, съобразно конкретните промени в пазарната ситуация, ще бъде извършена преценка относно необходимостта от промяна в Правилата за изчисляване на индексите на БФБ-София АД, която ще бъде съгласувана с представителите на инвестиционната общност, информират от оператора.

Да припомним, че в SOFIX днес са Софарма, Неохим, ЦКБ, ЕЛАРГ ФЗЗ, Еврохолд България, Индустриален холдинг България, БАКБ, ПИБ, Монбат, М+С Хидравлик, Оргахим, ОЦК, Албена, Химимпорт, КТБ, Холдинг Пътища, Каолин, Енемона, Спарки Елтос и Трейс Груп Холд.

В BG REIT са Агро Финанс, Адванс Терафонд, БенчМарк фонд имоти , Булленд инвестмънтс, Ексклузив Пропърти, ЕЛАРГФонд за Земеделска Земя, Парк АДСИЦ, Прайм Пропърти БГ, ФеърПлей Пропъртис, Фонд за недвижими имоти България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
17:03 | 13 March 2010
Въпреки намалената ликвидност на повечето от публичните дружества, търгувани на регулирания от българската фондова борса пазар, реализираните обороти от сделките с ценни книжа са достатъчно добри. Повишенията на основните борсови индекси за последния едногодишен период са показателни за излизането на страната от кризата. Пониженията на лихвите на банките също са критерии за започналия икономически растеж. Ниската цена на финансовите ресурси е предпоставка за улеснено кредитиране и инвестиране в рискови и съответно високо-доходни финансови инструменти.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg