Да, вече имахме такава среща, на която обаче не успяхме да предоговорим условията по използването на XETRA и това си личи по публикувания отчет. Така Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София, отговори на въпрос на Profit.bg за това как вървят преговорите за промени в договора с Deutsche Boerse и вярно ли е, че са постигнали успех на среща през есента на 2010 година.

Въпреки неуспеха досега, от борсата не са се отказали да водят нови разговори с германския борсов оператор и те ще продължат през тази година, каза още Иван Такев. Той обаче не пожела да посочи подробности около условията, по които се водят преговорите.

Платените лицензионни такси през 2008 г. са 490 хил. лв., а през 2009 г. - 708 хил. лв. За съжаление обаче в предоставените данни за 2010 г. липсва по-подробна разбивка на разходите за външни услуги, където попадат и лицензионите такси. Общо за външни услуги през 2010 г. от борсата са платили 1.15 млн. лв., при 1.28 млн. лв. година по-рано.

Да припомним, че ръководството на борсата обяви през септември намеренията си да започне разговори с Deutsche Boerse за предоговаряне на условията по организиране на търговията на борсата ни през електронната система XETRA.