Във връзка с повишената търговска активност чрез системата COBOS и с оглед избягване на евентуални технически проблеми в работата на системата, които биха могли да произлязат от генерирането на множество събития в началото на търговската сесия, БФБ временно ще преустанови, считано от 23 януари 2008 г., ползването на допълнителния модул към системата – „COBOS – CLIENT PORTFOLIO”.

Към настоящия момент това е необходимо за гарантиране на основната функционалност на системата COBOS, а именно дистанционното подаване на поръчки.

С отделно съобщение на БФБ абонатите ще бъдат уведомени за активирането на допълнителния модул.

Нека припомним, че тази сутрин при изключително активна търговия и силни разпродажби при старта на сесията връзката с клиентския терминал на БФБ - COBOS - постоянно се разпадаше.

От борсата съобщиха в 9.49 ч., че поради възникнал технически проблем в системата COBOS, на основание чл. 96, ал. 4 от Правилника на “Българска Фондова Борса-София” АД, временно се спира търговската сесия до отстраняване на проблема.

Малко по-късно БФБ-София АД уведоми всички борсови членове, че възникналият технически проблем в COBOS е отстранен.

Във връзка с това, търговската сесия се възобновяви от 10.10 ч. Считано от 10.00 ч. беше допустимо въвеждането на поръчки.

Ново съобщение на БФБ-София АД по-рано днес в 10.10 ч. обяви, че търговската сесия ще бъде възобновена в 10.30 ч., вместо в 10.10, както беше предварително обявено.

След старта на търговия в 10.30 ч. проблемите с COBOS продължиха още известно време, като връзката на клиентския терминал се разпадаше на моменти.