Във връзка с чл. 47, ал. 7 от част IV към правилника на борсата, Българска фондова борса уведомява всички свои членове, че ценовите диапозони, които предизвикват прекъсвания за нестабилност се разширяват с 30 на сто.

Според гореспоменатата алинея се казва, че в извънредни ситуации, породени от събития или обстоятелства със съществено значение за международните финансови пазари и имащи отношение към пазарите на Борсата рамките на максимум една търговска сесия, диапазоните по предходните алинеи могат да бъдат допълнително разширени с 30 на сто.

За емисиите акции, допуснати до официалния пазар, динамичният ценови диапазон е 5 (пет) на сто спрямо референтната цена, а статичният е 10 (десет) на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

На неофициалния пазар и за акциите, издадени от дружества със специална инвестиционна цел, динамичният ценови диапазон е 10 на сто спрямо референтната цена, а статичният е 20 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

При неофициалния пазар и емисиите, търгуващи се само посредством, насрочени аукциони, както и за емисиите инструменти, издадени от колективни инвестиционни схеми, ценовият диапазон е 30 на сто спрямо цената, постигната на предходния аукцион.

Към момента SOFIX пада с над 3% до 929.09 пункта, което е най-ниската стойност на индекса от над 2 години насам.

Нека припомним, че изпадналата в затруднение щатска инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc. е подала документи за попадане под защита на законите за банкрут, според изявление на компанията, направено рано днес.

В същото време Bank of America Corp. бетонира статута си на най-голямата банка в САЩ, след като се е съгласила да придобие Merrill Lynch & Co, най-голямата брокерска къща в света, за около 50 млрд. долара.