На днешното си заседание Съветът на директорите на “Българска фондова борса – София” АД взе решение да инициира създаването на Борсов съвет, включващ представители на всички съсловни организации от инвестиционната общност.

В борсата е създадена работна група, която ще подготви предложение до заинтересуваните организации, свързано със създаването на съвета, съобщават от институцията.

Нека припомним, че Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) изрази предложение за създаване на Консултативен съвет към БФБ.

Предложение за създаване на Консултативен съвет чрез промени в устава на общото събрание на борсата бе направено от акционера “Бета корп”, като в последствие за това предложение гласуваха едва 5.66% от представените на събранието акции с право на глас.

Според публикувана от БФБ вчера информация, Съветът на директорите на борсата счита, че предложението за създаване на Консултативен съвет към БФБ с такива правомощия е правно необосновано и нецелесъобразно.

От БФБ коментираха, че евентуалното създаване на такъв Консултативен съвет и предвиждането на задължителна обвързваща сила на неговите становища за Съвета на директорите на “Българска фондова борса – София” АД ще доведе фактически до подмяна на одобрения от КФН състав на Съвета на директорите на “Българска фондова борса – София” АД с лица, които нямат задължение да отговарят на изискванията на чл. 77 от ЗПФИ.

Тези лица могат с действията си да застрашат интересите на инвеститорите и на българския капиталов пазар, като цяло, без да понесат каквато и да е отговорност за това, тъй като, съгласно ЗПФИ, те не са административно отговорни лица, допълниха от борсата.

Още по темата:

Ръководството на БФБ поиска право на отговор по повод публикации в медия