Българска Фондова Борса въвежда промени в тарифата за таксите за търговия, поддържане на регистрацията на емисиите финансови инструменти и членство на борсата, информираха от институцията.

БФБ въвежда промените в тарифите за таксите за търговия с цел преструктуриране и оптимизиране на пазара като се въвежда минимална такса за търговия и се намалява процента на такса за изпълнена поръчка от 0.08% на 0.075%.

С посочените промени БФБ-София цели да преструктурира и окрупни множеството микро сделки, като въведе по-справедливо разпределение върху тежестта на таксата върху различните по размер сделки и даде възможност за значителни облекчения в таксите за търговията при по-големи сделки. Новите тарифи позволяват по-правилно диференциране на таксите спрямо обема на сделките на БФБ-София.

Основни акценти от въведените промени в тарифите са:

Такси за търговия:

• промяна на базата, върху която се начисляват таксите за търговия - начисляване на такса не върху сключените сделки, а върху изпълнените поръчки;
• намаляване таксите за търговия с акции до 0.075% и въвеждане на минимална такса за изпълнена поръчка от 1 лв. за всички изпълнени поръчки до 50 млн. лв.;
• въвеждане на диференцирана такса за търговия с акции в зависимост от платената годишна такса от членовете на Борсата.

Такси за допускане до търговия на емисии финансови инструменти и за поддържане на регистрацията:

• премахване на таксата за регистрация на емисии акции на Официален пазар.

• въвеждането на единна тарифа за емисиите акции, базирана на пазарната капитализация емисиите с минимален размер от 1000 лв и максимален - 3000 лв. Новата тарифа предвижда възможности за дружествата за получаване до 100% отстъпка от горницата над минималния размер на таксата при покриването на специфични условия, свързани с поддържането на определен размер на free-float-а и/или наемането на маркет мейкър.
• Въвеждане на такса за промяна на параметрите на търгуващи се емисии облигации в размер на 2000 лв.

Такси за членство в Борсата:

• въвеждане на годишна такса членство за всички членове на БФБ-София в размер на 2000 лв.
• осигуряване на възможност на по-активните инвестиционни посредници и банки да реализират спестявания от размера на платените през годината такси за търговия, като при заплащане на годишна такса в размер на 12 000 лв. търгуват с акции при такса 0.065%.

Посочените промени влизат в сила от 01 януари 2011 г.

Тук може да се запознаете с описание на промените в тарифата за таксите на БФБ-София и мотивите за направените промени!