На проведеното днес заседание на Съвета на директорите на Българска фондова борса АД е взето принципно решение за изчисляване на нови два индекса, съобщават от институцията.

Това са отраслов индекс на дружествата със специална инвестиционна цел и индекс с равни тегла на включените дружества.

Според предложението BG-REIT ще бъде теглови индекс, базиран на пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоута на емисиите включени в него. Пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоута, на всяка една от емисиите на дружествата включени в индекса е произведението от броя емитирани акции, коефициента за фрий-флоута и последната среднопретеглена цена.

Формулата и критериите за изчислението на индекса могат да се видят тук.

BSE1000 е ценови индекс, базиран на промяната на цените на емисиите включени в индекса. (Предложеното име е резултат от равната част на всяко едно дружество в индекса, а именно – 1000 лв. Както бе споменато, то е само индикативно.) Стойностите на BSE1000 за деня, се изчисляват, като сума от произведенията на цените по тегловия коефициент на емисиите, включени в индекса.

Формулата и критериите за изчислението на индекса могат да се видят тук.

Днес Съветът на директорите на борсата взе решение за изваждане от базата на BG40 на ТБ ДЗИ Банк поради отписване от публичния регистър и добавяно на Монбат на негово място. Промяната ще се извърши на 9 май 2007 г.