БФБ стартира изчислението на два нови индекса

935
БФБ стартира изчислението на два нови индекса

На проведеното днес заседание на Съвета на директорите на Българска фондова борса АД е взето принципно решение за изчисляване на нови два индекса, съобщават от институцията.

Това са отраслов индекс на дружествата със специална инвестиционна цел и индекс с равни тегла на включените дружества.

Според предложението BG-REIT ще бъде теглови индекс, базиран на пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоута на емисиите включени в него. Пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоута, на всяка една от емисиите на дружествата включени в индекса е произведението от броя емитирани акции, коефициента за фрий-флоута и последната среднопретеглена цена.

Формулата и критериите за изчислението на индекса могат да се видят тук.

BSE1000 е ценови индекс, базиран на промяната на цените на емисиите включени в индекса. (Предложеното име е резултат от равната част на всяко едно дружество в индекса, а именно – 1000 лв. Както бе споменато, то е само индикативно.) Стойностите на BSE1000 за деня, се изчисляват, като сума от произведенията на цените по тегловия коефициент на емисиите, включени в индекса.

Формулата и критериите за изчислението на индекса могат да се видят тук.

Днес Съветът на директорите на борсата взе решение за изваждане от базата на BG40 на ТБ ДЗИ Банк поради отписване от публичния регистър и добавяно на Монбат на негово място. Промяната ще се извърши на 9 май 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg