Ръководството на Българска фондова борса възнамерява да публикува ежедневна информация и за процентното дялово участие на чуждестранните инвеститори в публичните компании у нас. Това обяви Иван Такев, директор дирекция „Търговия, надзор и пазарна информация“ към капиталовата институция на срещата в Клуба на журналистите ААА.

По този повод от БФБ ще уведомят за намерението си Централен Депозитар, от който зависи подаването на данните.

Както много се говори напоследък, една от причините за натиска на пазара са продажбите от страна на чуждестранни инвеститори. „За първи път пазарът ни се опари от международна криза, което показва, че участието на чуждите инвеститори на БФБ е било значително“, каза Бистра Илкова, изп. директор на фондовата борса.

Тя цитира актуални данни от анализ на БФБ, който показва, че продажбите на големите банки, фондове и ИП почти се изравняват с покупките им в последно време. Единствено по-голямо разминаване има при УниКредит Булбанк.

Бистра Илкова обяви и друга тенденция на пазара като чуждото акционерно участие в български компании (мажоритарни собственици и портфейлни инвеститори) за 2006 г. е било 42%. През септември 2007 г. то намалява до 24%. Точно тогава е и пикът на пазара. Вероятно в най-скоро време този процент може да намалее допълнително, предвид заявените намерения на новите собственици на БТК и на СИБанк за делистване на компаниите от борсата.