От Българска фондова борса възнамеряват да внесат проспекта си за одобрение от Комисията за финансов надзор през следващата седмица, научи Profit.bg. Документът е изготвен от служителите на БФБ-София.

Нека да припомним, че акционерите на борсата, почти единодушно, гласуваха на провелото се през септември извънредно ОСА решението за придобиване на публичен статут от оператора. Придобиването на статута е залегнал в Стратегията за развитие на БФБ-София до 2012 г., който документ бе обявен официално през март.

„Имаме амбицията, решението за публичността (внесена документация и становище от КФН) да е факт до края на годината", заяви през септември Васил Големански, който вече ще заема длъжността втори изпълнителен директор на борсата.

На въпроса защо БФБ-София върви към публичния статут, Асен Ягодин, председател на СД на борсата, заяви през лятото следното:

„Като мениджмънт смятаме, че чрез публичния статут БФБ ще даде не само пример на потенциалните бъдещи емитенти, които искат да излязат на борсата, но ще увеличим до максимална степен прозрачността в дейността ни. Очакваме това да бъде началната стъпка към (когато е подходяща пазарната ситуация и има интерес) към навлизането на стратегически инвеститор в акционерната структура на борсата. Подобна стъпка ще увеличи възможностите на българския борсов оператор да излезе на международния пазар като част от по-голямо семейство".