За пореден ден индексите приключиха разнопосочно, като BG40 загуби 2.9% до най-ниската от края на май миналата година стойност при ниво от 186.31 пункта.

Воден от повишението при акциите на Холдинг Пътища, които реализираха значително повишение в първия си ден на търговия без право на участие в увеличението на капитала, индексът на сините чипове SOFIX завърши на положителна територия. Той добави 0.5% към стойността си.

Книжата на инфраструктурното дружество, които стартираха днешния ден при нова цена от 13.03 лева, приключиха с повишение от близо 33% до средна цена от 17.25 лева.

От дружеството се изтъргуваха сумарно над 4 700 акции, като най-високата цена, при която се сключи сделка с тях, бе при ниво от 18.5 лева, а най-ниската при 15.1 лева.

На противоположния фронт силният спад при BG40 до голяма степен се предопредели от значителното понижение при няколко ключови компании, компоненти на индекса.

Книжата на Оргахим поевтиняха с 4.9%, като собственика си смениха 83 акции при средна цена от 251.29 лева.

Акциите на Индустриален Холдинг България също съдействаха за спада на широкия индекс, след като загубиха 4.4% от стойността си до 6.59 лева.

Загуба регистрираха инвеститорите собственици на акции на Софарма, като пазарната капитализация на компанията днес се понижи с 6.1%.

С 2.2% поевтиняха и акциите на Химимпорт, като от холдинга се изтъргуваха над 36 700 акции при средна цена от 8.56 лева.

Общият борсов оборот през днешния ден възлезе на едва малко над 4 милиона лева, от които над половин милион лева бе реализиран на извънрегулирания пазар.