Символичното начало на търговската сесия на Българска фондова борса с камбанен звън днес бе дадено от Васил Генчев, финансов директор на Билборд (

) и Петко Вълков, изп. директор на БенчМарк Асет Мениджмънт. Нека припомним, че днес е борсовият дебют на Билборд, на най-новите фондове на управляващото дружество на БенчМарк: БенчМарк Фонд – 4 Енергетика и БенчМарк Фонд – 5 Централна Източна Европа и на Експат имоти АДСИЦ.

„Станахме публична компания, защото считаме, че това е правилният начин за развитие както на икономиката, така и на инвестиционната култура в България“, каза Васил Генчев на представянето на Билборд на борсата. Той обяви, че бордът на директорите на компанията е приел корпоративен календар, с който се цели навременно отразяване на всяко едно събитие около дейността на дружеството, в интерес на инвеститорите.

През следващата седмица от Билборд ще обявят и консолидираните си резултати за 2007 г. Според неодитирания финансов отчет на компанията, нетните неконсолидирани приходи от продажби за миналата година надхвърлят 15.9 млн. лв., което е 74% ръст, в сравнение с 2006 г.

Очакваната нетна неконсолидирана печалба за 2007 г. е 4.7 млн. лв. при 1.5 млн. лв. за 2006 г. Балансовото число на неконсолидирана база се очаква да надхвърли 33 млн. лв., а собственият капитал към 31 декември е близо 21.6 млн. лв.

Директор за връзка с инвеститорите на Билборд ще бъде София Аргирова.

„Искам да пожелая на тези, които ни се довериха, да спечелят така, както печели и компанията. Ние ще сме открити и ще предоставяме максималното количество информация, за по-добра преценка на инвеститорите доколко могат да ни се доверят“, обеща Васил Генчев.

„Днес е борсовият дебют на Фонд Енергетика и на Фонд за Централна и Източна Европа, с които колективните инвестиционни схеми, управлявани от БенчМарк Асет Мениджмънт, вече са пет. Те са част от стратегията ни да разнообразяваме продуктите, като насочваме инвестициите си в перспективни посоки,“ каза Петко Вълков. „Надявам се в най-скоро време да се видим при регистрирането на други нови фондове“, допълни още той.

Днешното представяне е четвъртото подобно събитие на БФБ от началото на годината. От януари насам на борсата са регистрирани 7 дружества и други 4 АДСИЦ-а, както и 4 договорни фонда и 12 облигационни емисии, обяви Румен Соколов, главен експерт по привличане на нови емитенти на БФБ. Той обобщи, че това е най-силният старт на нова година за Българска фондова борса.

До момента са изтъргувани 160 019 акции на Билборд при средна цена от 8.4 лв. залот или 1.1 лв. над цената на пласиране при IPO-то.

На снимката: Калин Генчев, председател на Борда на директорите на Билборд АД